Goedkeuring van een nieuw geïntegreerd EU-beleid voor het noordpoolgebied

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 27 april 2016.

De hoge vertegenwoordiger en de Europese Commissie i formuleren een geïntegreerde aanpak voor Arctische aangelegenheden.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie hebben vandaag een beleidskader vastgesteld voor de acties van de Europese Unie i in het noordpoolgebied. De Europese Unie zal de bestaande maatregelen en haar engagement in de regio versterken door 39 maatregelen die gericht zijn op klimaatverandering, milieubescherming, duurzame ontwikkeling en internationale samenwerking. Op al deze prioritaire gebieden wordt bijzonder veel belang gehecht aan onderzoek, wetenschap en innovatie.

Federica Mogherini i, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie: "Een veilig, duurzaam en welvarend noordpoolgebied komt niet alleen de vier miljoen mensen die er wonen ten goede, maar ook de Europese Unie en de rest van de wereld. Het is een regio van immens ecologisch, sociaal en economisch belang voor ons allemaal. De stappen die wij vandaag hebben gezet, onderstrepen onze betrokkenheid bij de regio, de Arctische landen en hun volkeren. Wij willen ervoor zorgen dat de regio een belangrijk voorbeeld van constructieve internationale samenwerking blijft.” Het noordpoolgebied is immers ook cruciaal voor de regionale en mondiale veiligheid, en een strategisch onderdeel van ons buitenlands beleid."

Karmenu Vella i, EU-commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, verwoordde het als volgt: "Wij hebben een impact op het noordpoolgebied en het noordpoolgebied heeft een impact op ons. De mondiale weerpatronen, onze oceanen, de ecosystemen en de lokale biodiversiteit - het noordpoolgebied beïnvloedt ze allemaal. De toename van menselijke ontwikkeling is onvermijdelijk, maar het is aan ons om dit op duurzame wijze te doen. Daarbij moeten we de bestaansmiddelen van de mensen in de regio volledig respecteren en hun meest waardevolle hulpbron beschermen, namelijk het milieu."

De gezamenlijke mededeling houdt rekening met de bestaande EU-wetgeving, waaronder de verbintenis om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en met de lopende en toekomstige EU-activiteiten en -projecten. Zij is ook gebaseerd op en vormt een aanvulling op het noordpoolbeleid van de EU-lidstaten[1]. De voorgestelde maatregelen zullen nu in de Raad en het Europees Parlement worden besproken met de EU-lidstaten.

Achtergrond

In 2014 verzochten de Raad en het Europees Parlement de Commissie en de hoge vertegenwoordiger om een meer samenhangend kader voor de maatregelen en financieringsprogramma’s van de EU voor het noordpoolgebied vast te stellen. Het nieuwe geïntegreerde EU-beleid voor het noordpoolgebied is het gevolg van dit verzoek. Dit beleid moet de rol van de EU in het noordpoolgebied verder versterken, waarbij wordt voortgebouwd op een aantal bestaande EU-activiteiten en -besluiten die reeds een impact hebben op de regio sinds de vaststelling van een beleidsmededeling in 2008 en een actualisering en overzicht van de activiteiten in 2012.

Het noordpoolgebied omvat de centrale Noordelijke IJszee, regionale nevenzeeën zoals de Barentsz-, Kara- en Chukchi-zee, alsook gebieden van Canada, het Koninkrijk Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, de Russische Federatie, Zweden en de Verenigde Staten. Drie EU-lidstaten zijn derhalve ook Arctische landen, terwijl IJsland en Noorwegen lid zijn van de Europese Economische Ruimte.

De afgelopen jaren is het noordpoolgebied een veel prominentere rol gaan spelen in de problematiek van de klimaatverandering, wat vérstrekkende gevolgen heeft aangezien de regio het klimaat op aarde, met inbegrip van de weersomstandigheden in Europa, beïnvloedt. De voorbije decennia is het noordpoolgebied bijna twee keer zo snel opgewarmd als het mondiale gemiddelde. Wetenschappers hebben erop gewezen dat het noordpoolgebied ook bijdraagt tot de klimaatverandering door de geleidelijke vrijkoming van methaangassen als gevolg van de opwarming van de regio. De klimatologische veranderingen in het noordpoolgebied leiden op hun beurt tot een toenemende economische activiteit in de regio. Verschillende internationale instellingen en fora werden opgericht om de internationale samenwerking op het gebied van het gezamenlijke beheer van het noordpoolgebied te bevorderen.

Meer informatie

De gezamenlijke mededeling

http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/sea_basins/arctic_ocean/index_en.htm

MEMO: Een geïntegreerd EU-beleid voor het noordpoolgebied - Vragen & antwoorden

Link naar de video

[1] Het Koninkrijk Denemarken, Finland, Duitsland, Italië, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben nationale beleidskaders ter zake vastgesteld. Frankrijk, Nederland en Spanje zullen in 2016 beleidsdocumenten over het noordpoolgebied opstellen.

IP/16/1539

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail