Met elkaar vernieuwen cruciaal om oorlog te winnen

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op dinsdag 26 april 2016, 10:54.

“Militairen moeten kunnen beschikken over de nieuwste technologieën. Dat is van wezenlijk belang voor onze vrede en veiligheid. Maar hoe doen we dat met onze beperkte defensiebudgetten?”

Deze vraag stelde plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer gisteren in Amsterdam tijdens een Europese bijeenkomst over onderzoek en technologie.

Bauer pleitte ervoor de Europese militaire krachten te bundelen en geld vrij te maken voor innovatie en onderzoek voor baanbrekende doorslaggevende technologieën.

Razendsnel

Jarenlange besluitvorming over aanschaf van militair materieel kan niet altijd meer vindt de vice-admiraal. De nieuwste technologieën halen de oude razendsnel weer in. Daarbij zijn technologische ontwikkelingen vaak bereikbaar voor iedereen. Dus ook voor tegenstanders als terreurorganisatie ISIS.

Zonder dat het leidt tot onmogelijk hoge kosten moeten vliegtuigen, schepen, gevechtsvoertuigen en andere defensiesystemen daarom zijn voorzien van de laatste techniek. Bauer: “Aan onze veiligheid en die van onze militairen valt niet te tornen.”

Windows

Geld vrijmaken en de krachten bundelen dus. Bauer: “Het belang van defensie-innovatie laat zich goed vergelijken met Windows XP.” Dit besturingsprogramma was destijds een enorm succes. Maar terwijl Microsoft het al lang niet meer ondersteunt, gebruiken veel mensen het nog steeds. Ze zijn daarmee een gemakkelijk doelwit voor hackers en cybercriminelen.”

Vector

Het uitproberen van concepten is volgens de vice-admiraal een andere manier om bij te blijven. Zo hebben militairen het special forces-voertuig Vector maanden in de woestijn van Mali getest. “Onze troepen opereren onder de extreemste omstandigheden. We willen geen voertuig dat na ingebruikname alweer moet worden aangepast. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar kost ook veel geld. De fabrikant luisterde naar de aanbevelingen van de militairen en de Vector maakt nu het verschil.”

Wereld te winnen

Bauer breekt ook een lans voor internationale samenwerking. Veel landen steunen al gedeeltelijk op materieel en capaciteiten van anderen. Zoals the Airbus A2330 Multi Role Tanker Transport. Meerdere landen schaffen de toestellen met elkaar aan en gebruiken ze ook samen. Het is dé manier technologisch voorop te lopen en tegelijk geld te besparen. “Maar er is nog wel een wereld te winnen” zegt hij. “Veel landen hechten nog te zeer aan de eigen industrie.”

Hypermodern

Alleen een gemeenschappelijke Europese agenda voor innovatie en onderzoek leidt tot hypermoderne technologie zonder geldverspilling, concludeert Bauer. “Slechts dan zij wij sterker dan de tegenstander, en verminderen we risico’s voor de veiligheid en het welzijn van de Europeanen. Daarbij biedt een concurrerende Europese defensie-industrie zeker mogelijkheden voor de eigen industrie. En dat is weer in het economisch belang van de Europese Unie als geheel."