De Europese consument beschermen: speelgoed en kleding bovenaan de lijst van in 2015 ontdekte gevaarlijke producten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 25 april 2016.

De Europese Commissie i publiceert vandaag nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er in 2015 op het niveau van de EU waarschuwingen zijn geweest voor meer dan 2 000 gevaarlijke producten. Een belangrijke uitdaging is het toenemende aandeel van online gekochte producten van buiten de EU.

© European Union 2015

De Commissie, de EU-lidstaten en het bedrijfsleven werken samen om ervoor te zorgen dat deze onveilige consumptiegoederen van de Europese markt worden genomen.

"Het systeem voor snelle waarschuwingen heeft geleid tot een snellere coördinatie tussen consumentenbeschermingsinstanties teneinde gevaarlijke producten in heel Europa van de markt te nemen. Wij staan nu voor twee uitdagingen: onlineverkoop waarbij producten per post rechtstreeks aan de consument worden bezorgd en de sterke aanwezigheid van Chinese producten die werden gesignaleerd via het systeem voor snelle waarschuwingen. In juni ga ik naar China om onze samenwerking met de Chinese autoriteiten op het gebied van productveiligheid te verbeteren" , aldus Věra Jourová i, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid.

In 2015 werden er in het systeem 2 072 waarschuwingen en 2 745 vervolgacties geregistreerd. Wanneer een lidstaat een waarschuwing in het systeem opneemt, kunnen andere landen het product op hun markt traceren en reageren op deze oorspronkelijke waarschuwing.

Meer dan 65 % van de Europeanen koopt online producten en het aantal kopers online is tussen 2006 en 2015 toegenomen met 27 %. Een nieuwe uitdaging is nu om het online kanaal aan te pakken, waarbij producten van buiten de EU via de post in huishoudens van consumenten terechtkomen en waarbij de veiligheid van deze producten misschien niet werd gecontroleerd.

De Commissie werkt momenteel aan de verdere verbetering van het systeem voor snelle waarschuwingen, teneinde dit aspect te bestrijken. Wij hebben reeds met succes samengewerkt met grenstoezichtpersoneel en onlineverkoopplatforms. De Commissie zal, als onderdeel van haar internationale agenda inzake productveiligheid, zorgen voor meer nadruk op onlineverkoop.

Welke producten zijn gevaarlijk?

In 2015 waren speelgoed (27 %) en kleding, textiel en modeartikelen (17 %) de twee belangrijkste productcategorieën waarvoor corrigerende maatregelen nodig waren. Dat waren ook het jaar voordien de meest gemelde producten. Wat de risico's betreft, waren chemische risico's in 2015 de vaakst gemelde risico's (25 % van het totale aantal meldingen), gevolgd door gevaar voor verwondingen (22 %), dat in het vorige verslag bovenaan de lijst stond.

De vaakst gemelde chemische risico’s in 2015 hadden betrekking op producten zoals namaakjuwelen, met schadelijke zware metalen als nikkel en lood, en speelgoed dat ftalaten bevat (weekmakers (voor plastic), die vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken).

Uit welke landen zijn de producten afkomstig?

Aangezien 62 % van de gemelde gevaarlijke producten afkomstig is uit China, staat dat land in het waarschuwingssysteem nog steeds op de eerste plaats van de landen van herkomst. Het is de belangrijkste bron van invoer van de EU.

Samenwerking met de Chinese autoriteiten blijft een prioriteit voor de EU en vindt meer specifiek plaats in het kader van het systeem voor snelle waarschuwingen (China-mechanisme): elke melding betreffende een product afkomstig uit China wordt doorgestuurd naar de Chinese overheid, zodat deze dat probleem rechtstreeks kan bespreken met de producent of de exporteur, voor zover deze bedrijven traceerbaar zijn.

Tot dusverre heeft China vervolgacties ondernomen met betrekking tot niet minder dan 11 540 meldingen en heeft het in 3 748 gevallen corrigerende maatregelen kunnen nemen. In veel gevallen blijft het moeilijk de herkomst van het product te traceren.

Commissaris Jourová zal in juni China bezoeken om de kwestie van de productveiligheid te bespreken met haar Chinese tegenhangers.

Achtergrond

Sinds 2003 zorgt het systeem voor snelle waarschuwingen ervoor dat informatie over gevaarlijke non-foodproducten, ongeacht waar in Europa deze van de markt worden gehaald en/of worden teruggeroepen, zeer snel wordt uitgewisseld tussen de lidstaten en de Europese Commissie. Op deze manier kunnen overal in de EU passende vervolgacties worden ondernomen (handelsverbod/-stopzetting, uit de handel nemen, terugroepen of het weigeren van invoer door de douaneautoriteiten).

Momenteel nemen eenendertig landen deel aan het systeem (EU-28 plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). Het systeem voor snelle waarschuwingen functioneert dankzij dagelijkse en permanente samenwerking tussen de lidstaten.

Het systeem voor snelle waarschuwingen in cijfers

Het systeem voor snelle waarschuwingen in cijfers
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Voor meer informatie:

Volledig rapport

V&A

Systeem voor snelle waarschuwingen, zoekpagina

Systeem voor snelle waarschuwingen, wekelijkse rapporten

Infografiek

Systeem voor snelle waarschuwingen, nationale contactpunten

Meer informatie over het systeem voor snelle waarschuwingen

Dangerous Products

Grafiek 1: vaakst gemelde productcategorieën

 
vaakst gemelde productcategorieën
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Grafiek 2: 2015 - meldingen van een chemisch risico, per productcategorie

 
2015 - meldingen van een chemisch risico, per productcategorie
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Grafiek 3: 2014 en 2015 - meldingen per groepen van landen van herkomst

 
 2014 en 2015 - meldingen per groepen van landen van herkomst
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

IP/16/1507

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail