Hennis: ‘Samenwerking Europese defensie-industrie cruciaal voor veiligheid’

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op donderdag 21 april 2016, 15:51.

“Europa heeft een toegankelijke, transparante en goed functionerende defensie-industrie nodig om een geloofwaardige, goede en effectieve veiligheidsbrenger en -partner te zijn.” Dit zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert i vandaag tegen de raad van de Europese koepel voor de luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie-industrie (ASD) in het Kurhaus in Scheveningen.

In de huidige, complexe, internationale veiligheidssituatie, met dreigingen als terrorisme, is het van levensbelang dat Europa zich verenigt en het initiatief neemt. Minister Hennis pleit hier al langer voor bij politici, parlementsleden en militairen, maar het is volgens haar zeker ook een zaak van de defensie-industrie.

Toejuichen

De ASD vertegenwoordigt meer dan 3.000 bedrijven met bijna 800.000 werknemers. De organisatie vroeg de Europese Raad i vorig jaar om een defensie-industriestrategie. Hierin moet staan welke achterstanden en prioriteiten er in Europa zijn op technologisch gebied en hoe hier mee om te gaan. Een initiatief dat Hennis van harte toejuicht. “Ik ben dan ook blij dat de Europese Commissie i dit idee heeft opgepikt en nu werkt aan een Defensie Actie Plan voor de defensiemarkt- en industrie.”

Aanjager EU-strategie

Naast het actieplan werkt de EU op dit moment hard aan een wereldomvattende veiligheidsstrategie. EU-voorzitter Nederland is een belangrijke aanjager van de snelle realisatie hiervan. Hennis: “Europa heeft een mentaliteitsverandering nodig en een strategie die duidelijk beschrijft hoe we moeten omgaan met de steeds meer verbonden, uitgedaagde en complexe wereld. We kunnen niet blijven verwachten dat anderen onze problemen oplossen.”

Concurrerend en innovatief

Hiermee samen hangt het opstellen van het zogenoemde defensie witboek door de EU. Hierin staan de militaire middelen die nodig zijn om de strategie te kunnen uitvoeren. “Cruciaal voor het leveren van die gezamenlijke militaire capaciteit is een meer geïntegreerde, duurzame, innovatieve en concurrerende Europese defensie-industrie”, hield Hennis haar toehoorders voor. Ze sprak de ASD-raadsleden vandaag ook onder meer over de vraag hoe kleine en middelgrote Europese bedrijven toegang kunnen krijgen tot de verschillende nationale markten.

Tegenstanders voor blijven

“Te lang is de ontwikkeling van Europa’s benodigde militaire capaciteiten los gezien van het Europese defensie-industriebeleid. De lidstaten wilden zowel de Europese commissie als de industrie buiten hun eigen beleid houden”, zei Hennis. “Maar we moeten het samen doen: de nationale staten, hun krijgsmachten, de EU-instituten én de industrie. Het gaat er uiteindelijk om dat we onze tegenstanders voor blijven."