Voorkomen van radicalisering onder jongeren

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 20 april 2016, 17:28.

(vlnr): Syed Kamall, Taslima Nasreen, debat moderatoren Catherine Vuylsteke en Rudi Vranckx

Wat drijft mensen tot radicalisering en hoe kunnen de EU en de lidstaten dit voorkomen? Dit waren enkele van de vragen die Sacharov laureaat Taslima Nasreen, fractieleider van de ECR, Syed Kamall i, en maker van de documentaire ‘Mijn Jihad’, Rudi Vranckx, probeerden te beantwoorden tijdens een debat op 19 april in het Europees Parlement i. De vertoning van 'mijn Jihad 'en het debat waren georganiseerd in het kader van het One World Film Festival en in samenwerking met de NGO People In Need.

Mijn Jihad gaat over het werk van een gemeenschap om te proberen om de radicalisering van jongeren in België te voorkomen. Vranckx liet weten dat 550 jongeren naar Syrië zijn vertrokken: "Ik was erg verbaasd dat tot de aanslagen op Charlie Hebdo niemand in de media of zelfs in de politiek had gesproken metde families van de mensen die waren vertrokken ".

Syed Kamall (fractievoorzitter ECR) liet weten dat er verschillende redenen voor radicalisering zijn: van het zoeken naar een gevoel van identiteit tot gewelddadige mensen op zoek naar een nieuwe zaak; avontuur; of de klacht dat het moeilijk is om als een goede moslim in het Westen te leven. "Wat bizar is, is dat voor veel van deze redenen religie is niet het probleem maar een excuus is", zei hij.

Taslima Nasreen, een in ballingschap levende schrijfster uit Bangladesh en Sacharovprijs Laureaat 1994, zij te begrijpen dat er maatschappelijke redenen zijn dat mensen kunnen afglijden naar radicalisering, maar zei dat: "veel moslims door koranverzen worden geïnspireerd om terrorist te worden. Vrije denkers in de islamitische landen nemen toe, maar wanneer ze de islam bekritiseren, worden ze gevangengenomen, gedwongen om hun land te verlaten of gedood."

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement

REF. : 20160419STO23926