Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de EU over Jemen

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 18 april 2016.

In Jemen is op zondag 10 april voor heel het land een staakt-het-vuren ingegaan dat door de voornaamste partijen in het huidige conflict is overeengekomen.

Alle partijen moeten nu op de geboekte vooruitgang met het terugschroeven van het geweld en de militaire activiteit, en op de aankondiging door de coalitie onder leiding van de Saudi’s dat de grote gevechtsoperaties in Jemen op hun einde lopen, voortbouwen en een akkoord sluiten over een permanent staakt-het-vuren en over de randvoorwaarden voor een duurzame politieke oplossing die de eenheid, de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Jemen waarborgt. Inclusieve politieke onderhandelingen tussen de Jemenieten onderling zijn de enige manier om een eind te maken aan het huidige conflict, de versplintering van de staat en het menselijk leed doeltreffend tegen te gaan en de groeiende dreiging van terroristische groeperingen aan te pakken.

De EU dankt de Koeweitse autoriteiten voor hun genereuze aanbod om op 18 april in Koeweit-stad door de VN gefaciliteerde gesprekken te houden. Ook betuigt zij opnieuw haar volle steun aan de inspanningen van de secretaris-generaal van de VN en zijn speciale gezant voor Jemen om op het vlak van inclusieve politieke onderhandelingen een doorbraak te bereiken overeenkomstig het GCC-initiatief, de resultaten van de conferentie voor nationale dialoog en de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad, in het bijzonder Resolutie 2216.

De EU vraagt alle partijen met aandrang zonder voorafgaande voorwaarden, te goeder trouw en op een constructieve manier tot onderhandelingen over te gaan en praktische vertrouwenwekkende maatregelen te treffen, met name door de voorwaarden van het staakt-het-vuren strikt na te leven en door veilige, snelle en onbelemmerde toegang voor humanitaire bijstand te garanderen in overeenstemming met het internationaal humanitair recht. De stopzetting van de vijandelijkheden is een cruciale voorwaarde voor het verstrekken van levensreddende bijstand aan miljoenen mensen in moeilijk te bereiken gebieden in Jemen.

De EU staat klaar om haar rol te blijven spelen bij de humanitaire, ontwikkelings-, verzoenings-, en hervormingsinspanningen ten voordele van alle Jemenieten.In dat verband wijst zij op de noodzaak van een gezamenlijke en gecoördineerde benadering van de heropbouw van het land door de internationale gemeenschap en de regering van Jemen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, Montenegro*, Servië* en Albanië*, het land van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaat Bosnië en Herzegovina, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

  • - De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro, Servië en Albanië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.