EP wil centraal systeem asielaanvragen en legale mogelijkheden voor migratie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 12 april 2016, 13:21.

Met een centraal systeem voor asielaanvragen kan de EU i de stijgende aantallen migranten en asielzoekers beter beheersen, zo stelt de resolutie waarover woensdag wordt gedebatteerd en gestemd. EP-leden pleiten voor mogelijkheden om als niet-EU-onderdaan op een veilige en legale manier de EU binnen te komen. Dit moet zonder gevaar voor eigen leven of tussenkomst van mensensmokkelaars.

In de niet-bindende resolutie erkennen de parlementsleden het onvermogen van het EU-asielsysteem om de almaar stijgende aantallen migranten op te vangen. Ze vragen een grondige herziening van de 'Dublin-regels'. Er moet een gecentraliseerd systeem komen voor het indienen van asielverzoeken en de verwerking daarvan. Het systeem - dat ook quota per lidstaat zou kunnen inhouden- werkt met zogenaamde 'hotspots'; plaatsen van waaruit vluchtelingen worden verdeeld.

De resolutie die opgesteld is door Roberta Metsola (EVP, MT) en Kashetu Kyenge i (S&D, IT) werd aangenomen met 459 stemmen voor, 206 stemmen tegen en 52 onthoudingen.

De Europese Commissie i bekijkt momenteel een herziening van de Dublin III-verordening (die aangeeft welke lidstaat verantwoordelijk is voor de verwerking van een asielverzoek) en beloofde voor de zomer met een voorstel te komen om de wetgeving aan te passen.

"Er is geen snelle mirakeloplossing voor migratie. We hebben niet nog meer noodoplossingen nodig. Wat we nodig hebben is een duurzame en toekomstgerichte aanpak", zei Roberta Metsola tijdens het debat in de plenaire vergadering.

"Migratie moet niet bestreden worden, het moet aangepakt worden", voegde Kashetu Kyenge toe, aandringend op een Europese aanpak die steunt op solidariteit tussen de lidstaten en een gedeelde verantwoordelijkheid.

De resolutie benadrukt dat het huidige asielsysteem onvoldoende rekening houdt met de specifieke migratiedruk waarmee lidstaten aan de EU-buitengrenzen te maken krijgen. De parlementsleden vragen een aanpassing om tot een billijke regeling met gedeelde verantwoordelijkheid te komen, waarbij solidariteit tussen de lidstaten en een snelle verwerking van de aanvragen gegarandeerd worden.

Verhuizing en hervestiging

De resolutie roept de lidstaten op om aan hun verplichtingen voor de hoognodige overbrenging van asielzoekers vanuit Griekenland en Italië te voldoen. Op 3 maart 2016 waren slechts 660 van de 160.000 asielzoekers- die wachtten op overplaatsing vanuit Italië en Griekenland naar een ander EU-land - effectief verhuisd. De parlementsleden benadrukken dat een bindend plan voor de hervestiging van asielzoekers nodig is.

Terugkeer

EP-leden pleiten voor nieuwe overeenkomsten tussen de EU en derde landen over de opname van asielzoekers van wie de aanvraag in de EU verworpen is ("re-admission"). Deze nieuwe akkoorden moeten voorrang hebben boven de - eventuele - bestaande akkoorden tussen individuele lidstaten en derde landen. Zij dringen erop aan dat asielzoekers alleen mogen worden teruggestuurd als het land naar waar ze worden teruggestuurd als veilig is aangemerkt.

Aanvullende informatie

procedure: niet-wetgevende resolutie

REF. : 20160407IPR21773


1.

Relevante EU dossiers