Bezoek Europese ministers aan Griekenland en Turkije na migratiedeal

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op dinsdag 12 april 2016, 9:23.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en vijf andere Europese ministers reisden 8, 9 en 10 april naar Griekenland en Turkije om daar de vluchtelingenproblematiek te bespreken. Het bezoek is een initiatief van het Nederlandse EU-voorzitterschap i.

Informeren na ingang migratiedeal

Koenders sprak vrijdagavond samen met zijn Franse, Slowaakse, Italiaanse, Maltese en Portugese collega’s met de Griekse premier Tsipras. Op zaterdag volgden gesprekken met meerdere Griekse ministers in Athene. ‘Griekenland is door de grote stroom migranten voor een bijzonder zware uitdaging gesteld. Het land verdient onze solidariteit’, aldus Koenders voorafgaand aan het bezoek. Na aanvang van de migratiedeal wilden de ministers zich in Griekenland en Turkije zelf laten informeren en spreken over de uitvoering van de gemaakte afspraken.

Bezoek aan registratiecentrum

De bewindspersonen bezochten ook een registratiecentrum voor vluchtelingen in de buurt van Athene, om met eigen ogen te zien hoe vluchtelingen worden opgevangen en geregistreerd. Ook spraken ze met maatschappelijke organisaties die vluchtelingen hulp bieden. ‘Belangrijke eerste stappen zijn gezet. Daarnaast willen we uit eerste hand van de organisaties horen waar ze tegenaan lopen en hoe we ze kunnen helpen als er problemen zijn’, aldus Koenders. De ministers kregen een briefing van Frontex (de Europese grensbewakingsmissie), EASO (de Europese asielorganisatie), de UNHCR (VN-organisatie voor vluchtelingen) en het IOM (Internationale Organisatie voor Migratie).

Turkse opvang van vluchtelingen

Na het bezoek aan Griekenland reisden de ministers door naar Turkije voor een bezoek aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Çavusoglu. In Istanbul spraken ze over de Turkse opvang van miljoenen vluchtelingen en de situatie in Turkije en de regio, waaronder de oorlog in Syrië en de strijd tegen ISIS. Zondagochtend overlegden de ministers onder andere met UNHCR en Amnesty International.