Opening: Minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Brussel en elders

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 12 april 2016, 10:13.

European Parliament plenary pays tribute to victims of the Brussels attacks that killed 32 people and left many injured, with moment of silence

De zitting in Straatsburg begon met een minuut stilte voor de 32 dodelijke slachtoffers en 340 gewonden als gevolg van de aanslagen in Brussel op 22 maart. EP-voorzitter Martin Schulz i veroordeelde de aanslagen als "een wrede, onmenselijke en cynische poging om angst en haat te zaaien onder Europeanen".

"Deze aanslagen betekenden een zwarte dag voor België en Europa. De daders hadden het gemunt op het hart van Europa, Brussel. Een meertalige, kosmopoliete en tolerante stad waar de EU en andere internationale organisaties zijn gevestigd en die de open samenleving die zij haten belichaamt. Hun doelwitten waren onschuldige mensen in openbare ruimtes - het vliegveld en metrostations - om zo angst en haat te zaaien in Brussel, België en Europa", aldus de heer Schulz.

"De manier om de cynische berekening van deze moordenaars te dwarsbomen, is door solidariteit te tonen tegen angst en door gezamenlijk de slachtoffers te herdenken en te laten zien dat we ons niet laten infecteren door de haat van moordenaars.

Haat moet niet met haat bestreden worden, net zoals geweld niet met geweld bestreden moet worden. In plaats daarvan moeten we de rust bewaren en wantrouwen bestrijden, pal staan voor vrijheid voor iedereen, democratische waarden verdedigen en menselijke waardigheid beschermen", ging hij verder.

Ten slotte merkte de voorzitter op dat over de hele wereld bijna dagelijks mensen het slachtoffer worden van jihadisten. In de laatste maanden hebben zelfmoordterroristen onschuldige mensen vermoord in Afghanistan, Pakistan, Iraq, Ivoorkust, Tunesië, Turkije, Egypte, Syrië, Somalië, Nigeria en elders. Deze terreur vindt plaats op wereldschaal en de strijd hiertegen moeten we gezamenlijk voeren, in Europa en in de rest van de wereld.

Agendawijzigingen

Maandag

Een debat over het verdelgingsmiddel glyfosaat is toegevoegd na het Karim report.

Woensdag

Het Šoltes rapport over Anthony Abela is komen te vervallen

REF. : 20160408IPR21966