School scheme for milk, fruits and vegetables

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 11 april 2016.

De Raad nam een verordening aan die erop is gericht de consumptie van melk, groenten en fruit in scholen te bevorderen.

Bevorderen van gezond voedsel

Voor de nieuwe regeling wordt jaarlijks een budget van in totaal € 250 miljoen uitgetrokken (melkproducten: € 100 miljoen; groenten en fruit: € 150 miljoen). De EU-bijdrage wordt onder de lidstaten verdeeld zodat zij onderwijsinstellingen van deze producten kunnen voorzien.

De financiële hulp van de EU voor het aanbieden van bepaalde landbouwproducten aan kinderen in onderwijsinstellingen moet gezonde eetgewoonten en de consumptie van lokale producten in de hand werken.

Een van de vernieuwingen van de regeling is een sterkere nadruk op onderwijsactiviteiten, zoals kinderbezoeken aan boerderijen.

De lidstaten kunnen, om rekening te houden met de verschillende consumptiepatronen in de EU, op vrijwillige basis aan de regeling deelnemen. Deelnemende landen en regio’s kunnen kiezen welke van de in aanmerking komende producten ze aan kinderen in onderwijsinstellingen willen verstrekken, maar verse en gezonde producten krijgen voorrang.

De schoolfruit- en -groenteregeling en de schoolmelkregeling zijn nu nog afzonderlijke programma’s. Door de nieuwe verordening worden ze tot één regeling samengevoegd.

Uit de opgedane ervaring bleek dat het erg belangrijk was dat de twee schoolregelingen worden voortgezet en versterkt, zeker in de huidige context van een dalende consumptie, met name bij kinderen, van verse groenten, vers fruit en verse melkproducten, en van een toename van kinderobesitas als gevolg van ongezonde eetgewoonten.

Om rekening te houden met de indeling van het schooljaar is de nieuwe verordening vanaf augustus 2017 toepasselijk.

De Hongaarse en de Nederlandse delegatie stemden tegen de aanneming van de verordening en het Verenigd Koninkrijk onthield zich.

Met het oog op het nieuwe steunkader voor de verstrekking van groenten en fruit, bananen en melk aan kinderen in onderwijsinstellingen, met inbegrip van de bepalingen over het bedrag aan Uniesteun, en de manier waarop de steun tussen de lidstaten moet worden verdeeld, moet Verordening 1370/2013 over steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten worden gewijzigd. Ook de verordeningen 1308/2013 en 1306/2013 worden gewijzigd.


1.

Relevante EU dossiers