Hennis: Sleutelrol parlementen bij versterking Europese slagkracht

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2016, 16:14.

De kracht en successen van de Europese samenwerking mogen niet uit het oog worden verloren. Juist daarom riep minister Jeanine Hennis-Plasschaert i haar publiek van parlementariërs op om zich hard te maken voor samenwerking en politieke besluitvaardigheid. Ze deed dit tijdens de interparlementaire conferentie in Den Haag.

Volgens de minister is het roekeloos om de uitdagingen te onderschatten die er liggen voor het continent. “Met name met de aanslagen in Brussel nog vers op ons netvlies en de chronische instabiliteit rond Europa in gedachten. Op het spel staat de zone van vrede en stabiliteit die in tientallen jaren is opgebouwd.”

Vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap i waren parlementariërs uit de verschillende EU-landen i uitgenodigd voor ‘de interparlementaire conferentie voor gezamenlijk buitenland- en veiligheidsbeleid en het gezamenlijke veiligheids- en defensiebeleid’.

Het kan en moet beter

De minister stelde haar publiek in de Ridderzaal de vraag of Europese politici genoeg doen om uitdagingen als het vluchtelingenprobleem op te lossen. “Nee”, gaf ze direct als antwoord. “Het eerlijke antwoord is dat we het beter kunnen en moeten. Als dit niet het moment is om de Europese Defensiesamenwerking te versterken, dan moeten we ons afvragen of dat moment er ooit nog komt."

Naar hoger niveau

Hennis opperde vervolgens met 3 concrete acties om dit voor elkaar te krijgen. Ten eerste wil ze dat de EU nog tijdens het Nederlandse voorzitterschap een Global Strategy aanneemt. Daarnaast moet de Defensiesamenwerking wat haar betreft nu echt naar een hoger niveau. Na het plukken van ‘het laaghangende fruit’ zoals samen oefenen, is het tijd voor verdergaande maatregelen, zoals het integreren van eenheden en het gezamenlijke ontwikkelen van capaciteiten en het verwerven van materieel.

Cruciale taak parlementariërs

De nadruk lag echter op de cruciale taak die er in Hennis’ ogen ligt voor de aanwezige parlementariërs. Europa kan alleen slagvaardig zijn als de politiek dat ook is. “Jullie zijn de sleutel tot snelle politieke besluitvorming. Jullie kunnen de betrokkenheid van nationale parlementen vergroten en begrip kweken bij de burgers.” Daarnaast riep minister haar toehoorders op om het onderlinge contact te versterken. Bijvoorbeeld door het besluitvormingsproces voor de inzet van de flitsmacht met elkaar te oefenen.