Veiligere en slimmere grenzen in de EU: Commissie stelt inreis-uitreissysteem voor

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 6 april 2016.

De Commissie presenteert vandaag een herzien voorstel voor een verordening tot instelling van een inreis-uitreissysteem.

Dat systeem moet de grenscontroles voor derdelanders die naar de EU komen, versnellen, vergemakkelijken en versterken. Met het inreis-uitreissysteem wordt het beheer van de buitengrenzen gemoderniseerd door betere en efficiëntere controles. Ook steunt het EES de lidstaten die te maken hebben met toenemende aantallen reizigers die de EU binnenkomen en verlaten. Het wetgevingsvoorstel maakt deel uit van een groter geheel: het “slimmegrenzenpakket”. Doel van het pakket is om door middel van informatiesystemen het beheer van de buitengrenzen, de interne veiligheid en de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad te verbeteren.

Dimitris Avramopoulos i, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap: “Het gebruik van nieuwe technologieën kan helpen bij het verbeteren van de doorstroming van de reizigers die aan onze grenzen arriveren en het tegelijkertijd mogelijk maken om irreguliere migratie aan te pakken en de interne veiligheid te vergroten. We dichten hiermee een belangrijke lacune in onze informatiesystemen en nemen concrete maatregelen om onze grenzen veiliger, slimmer en efficiënter te maken voor de steeds grotere aantallen reizigers die naar de EU komen.”

Het voorgestelde inreis-uitreissysteem maakt doeltreffend beheer van toegestane korte verblijven mogelijk, zorgt voor sterkere automatisering van de grenscontroles en verbetert de opsporing van documenten- en identiteitsfraude. Het systeem moet gelden voor alle derdelanders die voor een kort verblijf van ten hoogste 90 dagen binnen een periode van 180 dagen naar het Schengengebied i mogen komen.

Het systeem registreert de naam, het type reisdocument, biometrische gegevens en de plaats en datum van inreis en uitreis. Dit maakt het voor bonafide reizigers gemakkelijker om de grens over te steken. Wie langer blijft dan is toegestaan, kan zo worden opgespoord en personen zonder documenten in het Schengengebied kunnen worden geïdentificeerd. Ook als iemand de toegang wordt geweigerd, wordt dat in het systeem geregistreerd.

Het inreis-uitreissysteem komt in de plaats van het huidige handmatige afstempelen van paspoorten: dat is tijdrovend, levert geen betrouwbare gegevens over grensoverschrijding op, maakt het niet mogelijk overschrijding van de verblijfsduur te ontdekken en biedt geen oplossing voor verlies of vernietiging van reisdocumenten.

Achtergrond

Met het voorgestelde systeem worden alfanumerieke en biometrische gegevens (vier vingerafdrukken en een gezichtsopname) opgeslagen. In overeenstemming met de EU-regels voor gegevensbescherming komen er passende waarborgen voor de bescherming van persoonsgegevens en strenge regels voor de toegang tot de opgeslagen informatie. Het systeem bestaat uit een centrale database die verbonden is met nationale aansluitpunten. Het systeem zal kunnen samenwerken met het Visuminformatiesysteem (VIS). De ontwerpverordening bepaalt dat de rechtshandhavingsautoriteiten van de lidstaten en Europol onder strikte voorwaarden toegang krijgen tot het systeem.

Het pakket omvat tevens een herzien voorstel voor een verordening tot wijziging van de Schengengrenscode om die aan te passen aan de technische wijzigingen die voortvloeien uit het voorgestelde inreis-uitreissysteem. De wijzigingen houden in dat derdelanders toegang krijgen tot zelfbedieningssystemen en e-gates, zodat bepaalde stadia van het controleproces kunnen worden geautomatiseerd. Lidstaten die dat willen, zullen nationale programma’s voor geregistreerde reizigers kunnen opzetten.

In de mededeling over krachtigere en slimmere informatiesystemen voor grenzen en veiligheid, die we vandaag eveneens presenteren, wordt beschreven hoe we informatiesystemen doeltreffender en efficiënter kunnen maken, zodat we de buitengrenzen beter kunnen beheren en de interne veiligheid in de EU kunnen versterken. De mededeling behandelt manieren om bestaande systemen te verbeteren en lacunes weg te werken. Het cruciale belang van interoperabiliteit wordt benadrukt en persoonsgegevens worden beschermd.

Meer informatie

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot instelling van een inreis-uitreissysteem (EES) voor de registratie van inreis- en uitreisgegevens en gegevens over weigering van toegang ten aanzien van derdelanders die de buitengrenzen van de Europese Unie overschrijden en tot vaststelling van de voorwaarden voor toegang tot het EES voor rechtshandhavingsdoeleinden en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 767/2008 en Verordening (EU) nr. 1077/2011

Bijlage

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 399/2016 wat het gebruik van het inreis-uitreissysteem (EES) betreft

Bijlage

Factsheet over veiligere en slimmere grenzen voor de Europese Unie. Het inreis-uitreissysteem

Memo: Het slimmegrenzenpakket: vragen en antwoorden

Mededeling over krachtigere en slimmere informatiesystemen voor grenzen en veiligheid

Persbericht: Commissie start discussie over toekomstig kader voor krachtigere en slimmere informatiesystemen voor grensbeheer en interne veiligheid

IP/16/1247

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


1.

Relevante EU dossiers