Nieuw verslag benadrukt de grote maatschappelijke impact van de drugsmarkt in de EU
Nieuw verslag benadrukt de grote maatschappelijke impact van de drugsmarkt in de EU
Vandaag hebben het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving i (EMCDDA) en Europol het "EU Drug Markets Report 2016" gepubliceerd. In het verslag wordt geschat dat er in Europa jaarlijks zeker 24 miljard euro wordt uitgeven aan drugs. Voor georganiseerde criminelen is drugshandel dan ook een van de meest winstgevende activiteiten in Europa. Het verslag bevat een actuele analyse van de EU-drugsmarkt en beschrijft de tendensen in de toeleveringsketen, van productie en handel tot marketing, distributie en gebruik. Voorts worden ook de aanzienlijke kosten voor de samenleving geanalyseerd. Het gaat om onder meer de gevolgen voor bedrijven, overheidsinstellingen, wijken, families, individuen en het milieu.
Bij de presentatie van de bevindingen van het verslag verklaarde Dimitris Avramopoulos i, Europees commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, het volgende: "Drugscriminelen maken tegenwoordig handig gebruik van het wereldwijde verkeer van mensen en goederen, dat zij op deze manier schade berokkenen. Zij brengen daarbij de volksgezondheid in gevaar. Om in een snel tempo over de grenzen heen criminele activiteiten uit te voeren, maken de drugscriminelen gebruik van nieuwe technologie en internet, de groei van de wereldwijde handel en commerciële infrastructuur. Daarbij komt nog dat de onstabiele situatie in regio's in de nabijheid van de EU mogelijk ingrijpende gevolgen heeft voor de drugsmarkt in Europa. In dit zeer nuttige verslag worden de banden met andere criminele activiteiten onderzocht. Voorts wordt onderzocht hoe de illegale opbrengsten uit drugshandel mogelijk worden gebruikt ten behoeve van migrantensmokkel en terrorisme en welke negatieve gevolgen dit heeft voor de inspanningen op het gebied van internationale ontwikkeling."
Alexis Goosdeel,directeur van hetEMCDDA: "De EU-drugsmarkt kent twee duidelijke drijfveren - winst en macht. Willen we de drugsgerelateerde schade terugdringen, dan is het belangrijk dat we oog hebben voor deze drijfveren en voor de ruimere gevolgen van de drugshandel op de samenleving. Dat bewustzijn is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe strategieën om criminaliteit aan te pakken en de gezondheid, veiligheid en welvaart van onze burgers te waarborgen."
Rob Wainwright, directeur van Europol:"Drugsproductie en drugshandel behoren nog steeds tot de grootste en meest innovatieve criminele activiteiten in Europa. Het probleem wordt complexer en raakt verweven met andere vormen van criminaliteit en zelfs met terrorisme. Het vormt daardoor een belangrijke bedreiging voor de interne veiligheid van de EU. Om de omvang en de impact van het probleem terug te dringen, is grensoverschrijdende samenwerking bij rechtshandhaving nodig, die tot stand kan worden gebracht via de unieke operationele capaciteit van Europol en andere EU-instrumenten."
Het verslag, dat vergezeld gaat van een strategisch overzicht, is gebaseerd op de monitoring en analyse inzake drugs door het EMCDDA en de operationele inlichtingen van Europol met betrekking tot trends in georganiseerde criminaliteit. In het verslag wordt het beeld geschetst van een voortdurend evoluerende markt die zich aanpast aan en inspeelt op ontwikkelingen, hetgeen voor grote uitdagingen zorgt op het gebied van volksgezondheid en voor beleidsmakers en rechtshandhavingsinstanties.
Uit het verslag blijkt dat de traditionele routes voor drugshandel blijven bestaan, maar er verder wordt gediversifieerd. Er lijkt minder gebruik te worden gemaakt van specifieke combinaties van routes en goederen, maar er is nog steeds misbruik van legitieme vervoerswijzen en logistieke infrastructuur. Zeecontainers blijken een handig middel om grote hoeveelheden drugs Europa binnen te krijgen. Recente ontwikkelingen op het gebied van internet, zoals het dark net, en anonimiseringssoftware en cryptovaluta, bieden ook nieuwe mogelijkheden voor het online aanbieden van drugs.
Uit de analyse in het verslag komen de volgende drie belangrijke bevindingen naar voren:
-
-De banden tussen drugshandel en andere vormen van criminaliteit worden steeds sterker: drugsbendes leggen zich toe op verschillende drugs en maken zich ook schuldig aan andere vormen van criminaliteit, zoals terrorisme. Zij vormen allianties tussen mensen met verschillende etnische en geografische achtergronden en maken gebruik van specialistische kennis.
-
-De drugsmarkt evolueert steeds sneller door globalisering en technologie: criminele groepen maken handig gebruik van gemakkelijkere toegang tot informatie, het internet en de groei van de internationale handel.
-
-Groepen die zich bezighouden met drugscriminaliteit zijn geconcentreerd op bepaalde geografische locaties:drugsproductie en drugshandel vinden voornamelijk plaats op specifieke geografische locaties, in Europa en daarbuiten. Op sommige locaties is dit al lang zo, op andere is dit een nieuw fenomeen (bv. heroïnehandel via de zuidelijke Kaukasus).
In het verslag wordt benadrukt hoe gecoördineerde actie op EU-niveau kan bijdragen tot de bestrijding van drugshandel en wordt een reeks maatregelen en actiepunten op belangrijke gebieden beschreven met het oog op toekomstige beleidsmaatregelen en initiatieven. De EU-drugsstrategie (2013-2020) en het EU-actieplan inzake drugs (2013-2016) bieden een kader voor het aanpakken van drugs in de EU en vormen een aanvulling op de nationale strategieën van de lidstaten. Het overkoepelende doel bestaat erin de toegang tot drugs aanzienlijk te beperken, door de drugshandel te verstoren, georganiseerde criminele groepen te ontmantelen, het strafrechtsstelsel efficiënt te gebruiken, de inlichtingengestuurde rechtshandhaving te verbeteren en meer inlichtingen te delen. Er moet op EU-niveau nadruk worden gelegd op de aanpak van grootschalige, grensoverschrijdende en georganiseerde drugsgerelateerde criminaliteit.
Meer informatie
Het verslag en het strategisch overzicht (met een samenvatting)
EMCDDA: www.emcdda.europa.eu
Europol: www.europol.europa.eu
IP/16/1241
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |