Themaconferentie energie met geanimeerde discussies in themasessies

De conferentie op 3 en 4 april had als officiële titel 'Energie, inclusief enige aspecten van innovatie, waaronder bijzondere aandacht voor circulaire economie’. De vraag die tijdens deze conferentie centraal staat, is hoe we een kostenefficiënte overgang naar een schone, concurrerende en veilige energietoekomst (kunnen) versnellen. In het plenaire ochtendprogramma spreken de minister van Economische Zaken, Henk Kamp i, de vicepresident van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič i, en Eurocommissaris Karmenu Vella i. Daarna volgt een plenaire paneldiscussie met enkele internationale gasten. 

Het middagprogramma bestond uit vier parallelle sessies, met elk een eigen onderwerp. Zo werd er gesproken over energie-infrastructuur, energiebesparing, duurzame energiebronnen en circulaire economie. Onder leiding van Eerste en Tweede Kamerleden spraken experts uit binnen- en buitenland met de parlementariërs over bovengenoemde thema’s. In de sessies werd geanimeerd gediscussieerd over zeer uiteenlopende onderwerpen. Zo werd er gesproken over energie in steden, bijvoorbeeld rond huisvesting en verkeer, maar ook over smart design, duurzaamheid van producten en nieuwe bronnen van energie. Ook kwam aan de orde hoe de lidstaten van de Europese Unie i aan de Europese doelen op het gebied van duurzaamheid kunnen voldoen.

De conferentie werd plenair afgesloten in de Ridderzaal, onder voorzitterschap van Tweede Kamerlid Roos Vermeij i. Er werd teruggeblikt op de verschillende sessies van die middag en aandachtspunten uit die sessies werden gedeeld. In haar slotwoord gaf Vermeij aan dat de discussies tot interessante inzichten hebben geleid, mede vanwege de verscheidenheid aan onderwerpen. “De discussies hebben geholpen om onze gedachten over energie verder aan te scherpen”.

Politiek Café lokale initiatieven voor duurzaamheid

Maandagavond 4 april organiseren de gemeente Den Haag, het Europa Direct Informatiecentrum Den Haag en ProDemos een Politiek Café over lokale initiatieven voor duurzaamheid in theater de Nieuwe Regentes in de Haagse wijk Segbroek. Deze avond is gekoppeld aan de conferentie energie die vandaag in het kader van de parlementaire dimensie van het EU-Voorzitterschap i in de Ridderzaal plaatsvond. Meer informatie