Naar een schone, concurrerende en veilige energietoekomst
'Hoe kunnen we een kostenefficiënte overgang naar een schone, concurrerende en veilige energietoekomst versnellen?’ Dat is de vraag die vandaag centraal staat tijdens de themaconferentie Energie (inclusief enige aspecten van innovatie met daarbij bijzondere aandacht voor circulaire economie). De conferentie wordt georganiseerd door de Staten-Generaal i in het kader van de parlementaire dimensie van het Nederlands EU-voorzitterschap i. Parlementariërs uit heel Europa i verzamelden zich vanochtend in de Ridderzaal om met elkaar te spreken over energie en circulaire economie en om best practices uit te wisselen. Ze gingen daarnaast in debat met Europese politici en internationale experts op het gebied van energie.
De conferentie werd geopend door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib i. Zij stond in haar openingswoord stil bij het belang van samenwerking op het gebied van energie en noemde daarbij tevens het succes van de klimaattop in Parijs. “Het geeft blijk van een groeiend bewustzijn dat we niet op de oude manier verder kunnen. In plaats van de aarde uit te putten, moeten we zorgen dat we er een betere, mooiere en toekomstbestendige plek van maken voor de generaties na ons. In de kern is dat, denk ik, de ambitie van iedere volksvertegenwoordiger - het geldt in ieder geval voor mij.”
Samenwerking op elk niveau
De eerste inhoudelijke sessie van het ochtendprogramma werd geopend door vicepresident van de Europese Commissie i Maroš Šefčovič i. Het thema samenwerking, zowel op Europees en landelijk als regionaal niveau, stond bij alle sprekers centraal. In de woorden van de heer Šefčovič: “Het Energie Unie-project kan niet alleen in Brussel worden uitgevoerd. Dat moet ook gebeuren in landen, steden, dorpen. Engage, engage, engage!” Ook Eurocommissaris i voor Milieu Karmenu Vella i en minister van Economische zaken Henk Kamp i, gingen het gesprek aan met parlementariërs.
Innovatie van belang in projecten en sprekersbijdragen
Na een korte pauze konden de deelnemers een informatiemarkt bezoeken waar door alle lokale autoriteiten innovatieve projecten gepresenteerd werden. Zo was de Unie van Waterschappen i aanwezig met het project “Water verbindt ons”. De Provincie Limburg toonde hoe je oude mijngangen kunt gebruiken voor stadsverwarming. Aansluitend startte het plenaire panel dat geïntroduceerd werd door Tweede Kamerlid Roos Vermeij i (PvdA i). Het panel bestond uit internationale experts op het gebied van energie. Fatih Birol, directeur van het Internationaal Energieagentschap, Andrew Steer, president van het World Resources Institute en Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van DSM, gaven allen hun visie op het thema van vandaag, waarna zij in debat gingen met de deelnemers. Het panel stond onder leiding van journalist en presentator Kamran Ullah.