Stappen in de Europese strijd tegen terrorisme tot dusver

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op donderdag 24 maart 2016, 16:54.

Donderdagnamiddag 24 maart is er naar aanleiding van de aanslagen in Brussel een buitengewone bijeenkomst van Europese ministers. Na 18.00 uur is een persconferentie voorzien.

Wat is er tot dusver onder Nederlands voorzitterschap i gebeurd in de Europese strijd tegen terrorisme?

Hollandse Hoogte

Nederland wil als EU i-voorzitter vaart maken met wetgeving die bijdraagt aan de strijd tegen terrorisme. Ook zet Nederland zich ervoor in regelgeving beter uit te voeren.

Tijdens de eerste helft van het voorzitterschap zijn er al de nodige stappen gezet. Een selectie:

Europees Centrum voor Terrorismebestrijding i

Op 25 januari 2016 lanceerde Europol het Europees Centrum voor Terrorismebestrijding (ECTC). Dat gebeurde tijdens de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i in Amsterdam. Het ECTC richt zich op bestrijding van buitenlandse strijders en kennisdeling over de financiering van terrorisme, online propaganda voor terrorisme en illegale wapenhandel.

Platform voor informatieuitwisseling

De Counter Terrorism Group (CTG) richt vóór 1 juli 2016 een platform op om sneller en beter informatie met elkaar te delen. Dat meldde Rob Bertholee, de huidige voorzitter van dit samenwerkingsverband van Europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten op 25 januari aan de Europese raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-raad).

Het platform moet het uitwisselen van operationele inlichtingen vereenvoudigen. De informatie-uitwisseling richt zich vooral op terroristische strijders.

Uitwisseling van terrorismelijsten

EU-landen gaan nationale terrorismelijsten delen. Dit Frans-Nederlandse voorstel is vastgesteld tijdens de Raad Economische en Financiële Zaken i in Brussel op 15 februari. Terrorisme is grensoverschrijdend. Landen moeten nog nauwer samenwerken bij de bestrijding ervan. Als informatie op tijd en nauwkeuring bij elkaar komt, kunnen de landen terrorisme beter voorkomen.

Richtlijn terrorismebestrijding

Tijdens de JBZ-raad in Brussel op 10 en 11 maart hebben Europese ministers overeenstemming bereikt over een gezamenlijk standpunt ten aanzien van een aanvullende richtlijn terrorismebestrijding. Het doel van de richtlijn is voorbereidende handelingen strafbaar te maken, bijvoorbeeld het volgen van een terroristische training en het uitreizen met terroristische doeleinden. Ook het geven van hulp bij voorbereidende handelingen en financiering van terrorisme worden strafbaar. Daarnaast wordt de positie van slachtoffers van terrorisme verbeterd, bijvoorbeeld door het bieden van professionele psychosociale nazorg.