Overheidscommunicatie: in dienst van de democratie?, Den Haag
datum | 6 april 2016 17:15 - 18:30 |
---|---|
plaats | Den Haag |
locatie | Internationaal perscentrum Nieuwspoort i ![]() |
aanwezigen | J.J.C. (Jeroen) Sprenger, T. (Tom-Jan) Meeus, J.W. (Julia) Wouters i e.a. |
organisatie | Montesquieu Institute, Internationaal perscentrum Nieuwspoort i, ProDemos i, Filmhuis Den Haag i |
Met het aankomende Oekraïne-referendum en de bonnetjesaffaire rondom de Teevendeal, is de discussie over overheidscommunicatie nieuw leven ingeblazen. De commissie-Wallage pleitte in 2001 in het rapport 'In dienst van de democratie' voor maximale transparantie van de overheid en een interactieve relatie tussen overheid en burger. In het verleden leidde de overheidsvoorlichting rondom het EU-referendum in 2005 tot grote kritiek. De communicatie bij de introductie van de euro in 2002 werd daarentegen wel als succesvol beschouwd.
Wat maakt overheidscommunicatie succesvol? Welke rol vervult het communicatie- en voorlichtingsorgaan van de overheid binnen de driehoeksverhouding tussen politiek, journalistiek en de burger? Betekent een open en communicatieve overheid een meer betrouwbare overheid? En hoe verhoudt overheidscommunicatie zich tot het politieke spel?
Op 6 april 2016 gingen Jeroen Sprenger (voormalig directeur voorlichting bij het Ministerie van Financiën en schrijver van het boek 'De moeizame slag om het publiek vertrouwen'), Julia Wouters (politiek adviseur van Lodewijk Asscher), Tom-Jan Meeus (politiek columnist bij NRC Handelsblad) en Philip van Praag (Universitair Hoofddocent Politicologie UvA) hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.
Inhoudsopgave van deze pagina:
Het actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.
Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.
ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.
ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.
Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.
Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft vijf reguliere filmzalen en een kleinere boutique cinema. Daarnaast heeft het Filmhuis een tentoonstellingsruimte, een multifunctionele zaal voor presentaties, workshops en bijeenkomsten, een café, een bibliotheek / archief en een educatieve ruimte.