Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de EU over de Krim

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2016.

Twee jaar na de illegale inlijving van de Autonome Republiek Krim en de stad Sebastopol door de Russische Federatie, blijft de Europese Unie zich vastbesloten inzetten voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

De Europese Unie herhaalt dat zij deze daad van schending van het internationaal recht niet erkent en blijft veroordelen. Het blijft een rechtstreeks gevaar voor de internationale veiligheid, met ernstige gevolgen voor de internationale rechtsorde die aan de eenheid en soevereiniteit van alle staten bescherming biedt.

De Europese Unie blijft zich inzetten voor de onverkorte uitvoering van haar beleid van niet-erkenning, onder meer door middel van beperkende maatregelen. De EU doet een hernieuwde oproep aan de VN-lidstaten om soortgelijke niet-erkenningsmaatregelen in overeenstemming met Resolutie 68/262 van de Algemene Vergadering van de VN te overwegen.

De EU spreekt opnieuw haar diepe bezorgdheid uit over de militaire opbouw en de verslechtering van de mensenrechtensituatie op het schiereiland de Krim, waaronder de ontzegging van de vrijheid van meningsuiting, van vreedzame vergadering en van godsdienst en overtuiging, en de vervolging van personen die tot minderheden behoren, met name de Krim‑Tataren. Bijzonder zorgwekkend is het verzoek dat is ingediend om de activiteiten van de Mejlis, een autonoom orgaan van de Krim‑Tataren, te verbieden, als zou het een extremistische organisatie betreffen. De EU roept op tot volledige naleving van de internationale mensenrechtennormen en andere verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht. Alle lopende gevallen van mensenrechtenschendingen, zoals gedwongen verdwijningen, foltering en moorden, moeten grondig worden onderzocht.

Oleg Sentsov and Oleksandr Kolchenko, die werden gearresteerd en veroordeeld in strijd met het internationaal recht, moeten ogenblikkelijk worden vrijgelaten en een veilige terugkeer naar Oekraïne krijgen. De volledige, vrije en ongehinderde toegang voor internationale mensenrechtenactoren tot het integrale grondgebied van Oekraïne, met inbegrip van de Krim en Sebastopol, blijft van cruciaal belang.