Het EU emissiehandelssysteem beloont industriële uitstoot

dinsdag 15 maart 2016

DEN HAAG (PDC i) - Uit een onderzoek van het milieuonderzoeksbureau CE Delft blijkt dat bedrijven miljarden hebben verdiend aan de verkoop van emissierechten, die ze kregen met het Europese emissiehandelssysteem (ETS) i, zonder de uitstoot van CO2 te beperken. Deze industriële bedrijven konden de verkregen CO2-emissierechten doorverkopen of doorberekenen aan klanten.

Overheden geven emissierechten aan industriële bedrijven om concurrentienadeel door emissiekosten te voorkomen. Als zij die niet hoefden te gebruiken konden ze de "gratis" verkregen rechten doorverkopen aan bedrijven die deze rechten wel nodig hadden. Volgens Donald Pols van Milieudefensie is er nooit sprake geweest van concurrentienadeel en hebben bedrijven ten onrechte geprofiteerd van het CO2-beleid.  

Volgens CE Delft heeft de Europese industrie over de periode 2008-2014 minstens 24 miljard euro verdiend aan de gratis emissierechten. Deze constatering zal van belang zijn voor de aanstaande evaluatie van het Europese Emissiehandelssysteem voor de periode na 2020. Het beprijzen van CO2 is een belangrijk onderdeel van de klimaatafspraken van de klimaattop in Parijs, COP21 i

Bron: de Volkskrant