Vrij verkeer van openbare documenten: minder bureaucratie voor burgers

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 10 maart 2016.

De Raad heeft op 10 maart 2016 zijn standpunt in eerste lezing vastgesteld over een verordening die het vrije verkeer van burgers en bedrijven vergemakkelijkt door de overlegging van bepaalde openbare documenten in de EU te vereenvoudigen.

De verordening schrapt het verplichte gebruik van administratieve formaliteiten zoals legalisatie en apostille, waaraan nationale autoriteiten nog steeds vasthouden voor bepaalde openbare documenten die door een andere lidstaat worden afgegeven, bijvoorbeeld documenten van de burgerlijke stand (geboorte, overlijden, huwelijk, geregistreerd partnerschap, enz.) of verklaringen van goed gedrag. De verordening heeft ook betrekking op openbare documenten die EU‑burgers mogelijk dienen over te leggen wanneer zij willen stemmen en/of als kandidaat willen opkomen in verkiezingen voor het Europees Parlement of op gemeentelijk niveau.

Om taalbarrières te omzeilen voorziet de verordening ook in meertalige standaardformulieren die bij enkele van de meest gebruikte openbare documenten in een grensoverschrijdende context als vertaalhulp kunnen dienen.

"Met de vaststelling van deze nieuwe regels wordt de bureaucratie voor de Europese burgers merkbaar verminderd. De vereenvoudiging van de vereisten voor het overleggen van bepaalde openbare documenten zal het dagelijkse leven van burgers die worden geconfronteerd met grensoverschrijdende kwesties een stuk makkelijker maken," aldus Ard Van der Steur i, minister van Justitie van Nederland en fungerend voorzitter van de Raad.

Het Europees Parlement zal naar verwachting zeer binnenkort tijdens een plenaire vergadering overgaan tot een stemming in tweede lezing. Het zal dan het standpunt van de Raad in eerste lezing zonder wijzigingen goedkeuren en aldus het wetgevingsproces beëindigen. Daarna wordt de wettekst bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Standpunt van de Raad in eerste lezing


1.

Relevante EU dossiers