JBZ-Raad: Schengen moet hersteld worden

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016, 16:39.

Tijdens de gisteren gehouden vergadering van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i werd het resultaat van de Europese Raad i over de samenwerking tussen de EU i en Turkije verwelkomd. Niet alleen wordt hiermee de migratiestroom aan banden gelegd, het weerhoudt mensen er ook van hun leven in handen te leggen van gewetenloze mensensmokkelaars. De ministers van migratie staan klaar om de maatregelen te implementeren, zodra er een overeenkomst is bereikt.

Fotograaf: Guido Koppes Fotografie

Versterken van de buitengrenzen

De Raad maakte ook de balans op van de onderhandelingen over de Europese grens- en kustwacht. Dit agentschap is nodig om de Europese buitengrenzen te versterken. Het Nederlands voorzitterschap i is tevreden over de voortgang die is geboekt en is optimistisch over de kans om overeenstemming te bereiken in april.

Herstel van Schengen

De ministers hebben zich ook gebogen over het herstel van de Schengenzone i. Er is veel begrip voor het feit dat individuele lidstaten grensmaatregelen treffen, maar tegelijkertijd hebben alle landen baat bij open binnengrenzen. Daarom moeten de individueel ingestelde maatregelen zo snel mogelijk overbodig worden gemaakt. Tijdens de Raad werd besloten dat Schengen moet worden hersteld. Dit houdt in dat de Schengengrenscode i onverkort moet worden toegepast en dat personen die geen toegang hebben, worden geweigerd. Dit geldt in ieder geval voor iedereen die geen asiel aanvraagt.

Inspanningen intensiveren

De illegale migratie langs de westelijke Balkanroute is gestopt. Nu is de tijd gekomen om aan onze verplichtingen te voldoen. Er moet een halt worden toegeroepen aan het doorwuiven van migranten. Alle landen moeten zich achter Griekenland scharen. En verplichtingen wat betreft herplaatsing, hervestiging en bijstand voor Frontex, EASO en Europol moeten worden nagekomen. De EU-lidstaten hebben daarom besloten hun inspanningen te intensiveren.