Terugblik op de plenaire vergadering: vluchtelingen en Internationale Vrouwendag

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016, 12:47.

De voorgestelde deal met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis en de manier waarop de Europese landen zelf het probleem hanteren, was deze week het onderwerp van een aantal debatten in het Parlement. De specifieke situatie van vrouwelijke vluchtelingen op zoek naar veiligheid en hoop was het thema op Internationale Vrouwendag 2016. Lees verder voor meer informatie over deze en andere kwesties van de afgelopen plenaire vergadering.

De EU i-Turkije top over vluchtelingen van maandag werd woensdagochtend door de leden besproken. Veel leden zetten vraagtekens bij de voorlopige deal met Ankara. De leden willen de details van het akkoord inzien en dringen er op aan dat in alle gevallen de internationale asielregels moeten worden gerespecteerd. Zij uitten verder kritiek op de Turkse regering wat betreft de behandeling van de pers en minderheden.

In het EP i was het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar de situatie van vrouwelijke vluchtelingen. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, sprak de leden toe. In een resolutie lieten de leden weten dat gendergerelateerde vormen van geweld moeten worden erkend als geldige redenen voor asiel in de EU.

De premier van Zweden, Stefan Löfven i, debatteerde met de leden over Europa en de vluchtelingencrisis op woensdagmiddag. Hij drong aan op de noodzaak om de buitengrenzen van de EU te beschermen maar ook om Europese waarden te handhaven.

Regels om de kosten van diensten zoals slepen en afmeren in EU-havens te verminderen, stond op dinsdag op de agenda. De leden dringen aan op meer transparantie in de manier waarop vergoedingen voor dergelijke diensten worden vastgesteld. Bestaande regelingen hoeven niet te worden gewijzigd indien zij voldoen aan de minimumnormen.

Aanvullende financiering met eenvoudigere procedures voor scholen om kinderen gratis melk en fruit te bieden werd dinsdag aangenomen. De regeling is vrijwillig en moet gezonder eten, de voordelen van lokale en biologische producten en minder voedselverspilling bevorderen.

Een meerderheid van de leden drong er bij de Europese Commissie i op aan een anti-smokkel en anti-namaakdeal met Philip Morris International, die afloopt in juli 2016, niet te verlengen. De resolutie werd op woensdag aangenomen.

Op dinsdag stemden de leden voor een herziening van de regels voor diergezondheid met nadruk op preventie, om te helpen ziekten die overdraagbaar zijn op andere dieren en in sommige gevallen potentieel ook op mensen, te helpen indammen.

Woensdag werden nieuwe regels goedgekeurd om ervoor te zorgen dat kinderen die worden verdacht of beschuldigd van een misdaad worden bijgestaan door een advocaat in alle lidstaten.

Op donderdag stemde het EP over voorstellen om het gebruik van antibiotica bij vee te beperken en preventief gebruik te verbieden. Ze steunden ook maatregelen om het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen te stimuleren.

De zaak van de Italiaanse student Giulio Regeni die vermoedelijk is vermoord door de veiligheidsdienst in Egypte, stond op donderdag op de agenda. De leden willen dat de zaak wordt opgehelderd en dat de daders worden gevonden en vervolgd.

REF. : 20160308STO17826