Haagse Hospitality tijdens Interparlementaire Conferenties

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016.

Voor de duur van het hele Nederlandse EU-Voorzitterschap i - (van 1 januari tot 1 juli 2016) - werken de Eerste en Tweede Kamer samen met studenten van de Haagse Hogeschool. Dat gebeurt mede dankzij Rianne van den Ende, oud-stagiair bij de Tweede Kamer en student aan de Haagse Hogeschool.

Zo’n vijftig eerstejaars studenten van de opleiding facility management aan de Haagse Hogeschool werken mee aan de verschillende conferenties. Dat gebeurt op verschillende manieren. Zo ontvangen ze alle parlementariërs bij binnenkomst en bemensen ze het perscentrum en de informatiebalie. Ze helpen bij het inrichten van de conferentieruimtes en zijn op verschillende plekken beschikbaar voor allerlei vragen, in de Ridderzaal én in de hotels waar de deelnemers verblijven.

Oudere studenten sturen de eerstejaars aan in hun werkzaamheden. Voor elke conferentie krijgen de studenten een uitgebreide briefing van het projectteam van het EU-voorzitterschap, en maken ze kennis met enkele Kamerleden die nauw betrokken zijn bij alle conferenties.

Dat gebeurde ook voor de COSAC-voorzittersbijeenkomst op 7 en 8 februari. Vierdejaars student Anita Troost (21) was daarbij: “Iedereen was van te voren best gespannen maar de voorbereiding was erg leuk. We kregen een sneak-preview in de Ridderzaal. Die was op dat moment nog leeg. Het was bijzonder om te zien hoe die werd omgevormd tot congreslocatie.” Ze vond het een leerzame ervaring: “Je hebt met veel verschillende partijen te maken. We moesten samenwerken met elkaar, maar ook met de Tweede Kamer. Daarnaast kom je tijdens de conferentie in contact met parlementariërs, journalisten en organisatie. Veel eerstejaars studenten vonden het een hele eer om aan zo’n groot evenement te kunnen bijdragen.”

Er wordt dus bijzonder positief teruggekeken op de afgelopen conferentie, en niet alleen door de studenten: “We kregen na afloop van de conferentie veel positieve reacties. Deelnemers vonden het uniek dat Nederland zo veel jongeren wist te betrekken.”

Tijdens de themaconferentie over mensenhandel in het digitale tijdperk op 13 en 14 maart staan de studenten van de Haagse Hogeschool weer klaar om hun steentje bij te dragen. Na afloop van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap zijn de studenten niet alleen een ervaring rijker, maar hebben ze ook een mooi certificaat van de Tweede Kamer op zak.