Mensenrechten: Kazachstan, Giulio Regeni en de Democratische Republiek Congo

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 10 maart 2016, 15:33.

Het Parlement veroordeelt het verslechterende klimaat voor de media en de vrijheid van meningsuiting in Kazachstan, de marteling en moord onder verdachte omstandigheden van de Italiaan Giulio Regeni in Egypte, en de verslechtering van de veiligheid en de mensenrechtensituatie in de Democratische Republiek Congo, in drie resoluties die op donderdag werden aangenomen.

Vrijheid van meningsuiting in Kazachstan

De leden maken zich ernstige zorgen over het mediaklimaat en de vrije meningsuiting in Kazachstan, over de druk op onafhankelijke media, inclusief een aantal dat is gesloten en directeuren van persbureaus en journalisten die worden vastgehouden in het kader van strafrechtelijk onderzoek en gevangenisstraffen hebben gekregen. "Vrijheid van meningsuiting voor onafhankelijke media, bloggers, en individuele burgers is een universele waarde waarover niet kan worden onderhandeld," zeggen ze, benadrukkend dat de Kazakse overheid moet waarborgen “dat elke maatregel ter beperking van de toegang tot internetbronnen een wettelijke basis heeft."

De EU heeft een “groot belang bij een duurzame relatie met Kazachstan in termen van politieke en economische samenwerking," benadrukt de resolutie. Echter, diepere politieke en economische betrekkingen met de EU moeten gebaseerd zijn op “gedeelde waarden en gepaard gaan met een actief en concreet engagement van Kazachstan om vanuit zijn internationale verplichtingen en verbintenissen politieke en democratische hervormingen door te voeren," aldus de tekst.

Egypte, met name het geval van Giulio Regeni

Het Europees Parlement veroordeelt met klem de foltering en moord onder verdachte omstandigheden van de Italiaan Giulio Regeni, een 28-jarige promovendus aan de Universiteit van Cambridge, die op 25 januari 2016 in Egypte verdween. Zijn lichaam, gevonden op 3 februari naast de weg aan de rand van Caïro, vertoonde tekenen van ernstige foltering en "onacceptabel geweld", aldus de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken. De resultaten van het forensisch onderzoek, uitgevoerd door zowel de Egyptische als de Italiaanse autoriteiten moeten nog openbaar worden gemaakt.

De zaak van Regeni, die onderzoek deed naar de ontwikkeling van onafhankelijke vakbonden na de periode-Mubarak en -Morsi en contact had met tegenstanders van de regering, “is geen op zichzelf staand geval maar vond plaats in de context van foltering, overlijden in gevangenschap en onvrijwillige verdwijningen in heel Egypte in de afgelopen jaren," voegen de leden toe die hun diepe medeleven aan de familie betuigen.

De Egyptische autoriteiten moeten hun Italiaanse collega’s voorzien van "alle documenten en informatie die nodig zijn om een snel, transparant en onpartijdig gezamenlijk onderzoek naar de zaak Regeni mogelijk te maken" en alles in het werk stellen “om de daders zo spoedig mogelijk voor de rechter te brengen," stelt de resolutie.

Democratische Republiek Congo

De leden uitten ernstige zorg over de verslechterende veiligheidssituatie en de mensenrechtensituatie in de Democratische Republiek Congo (DRC) waar veiligheids- en inlichtingendiensten zich sinds januari 2015 schuldig maken aan onderdrukking van vreedzame activisten, politieke leiders en anderen die zich verzetten tegen pogingen om het president Kabila mogelijk te maken de grondwet te wijzigen, zodat hij ook na zijn grondwettelijk vastgelegde maximale mandaatstermijn van twee jaar aan de macht kan blijven.

De regering is er verantwoordelijk voor “om verdere verergering van de huidige politieke crisis en verdere escalatie van geweld te voorkomen en om de burgerrechten en politieke rechten van de Congolese burgers te bevorderen en te beschermen," zeggen ze.

Het Europees Parlement roept de autoriteiten op te voldoen aan de grondwet en te zorgen voor een klimaat dat bevorderlijk is voor transparante, geloofwaardige en inclusieve verkiezingen, die in november 2016 moeten plaatsvinden en een mogelijkheid kunnen bieden voor een democratische machtsoverdracht” in het land.

REF. : 20160303IPR16950