Vluchtelingencrisis: Raad toont zich solidair met Griekenland

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016, 12:49.

Naar aanleiding van de ernstige humanitaire situatie die de vluchtelingencrisis met name in Griekenland teweeg heeft gebracht is de Raad i op 9 maart 2016 akkoord gegaan met een mechanisme voor noodhulp.

Humanitaire behoeften

Dit stelt de EU i in staat Griekenland en de andere getroffen lidstaten te helpen voorzien in de humanitaire behoeften van de grote aantallen mannen, vrouwen en kinderen die er aankomen. Met de humanitaire hulp van de EU moet worden voorzien in de basisbehoeften van vluchtelingen door hen voedsel, onderdak, water, medicijnen en dergelijke te verschaffen.

Solidariteit

"Dit is een zeer snel en concreet bewijs van de solidariteit van de EU met Griekenland en illustreert de betrokkenheid van de Europese Raad. Het Nederlandse Voorzitterschap zal zich tot het uiterste inspannen om te waarborgen dat de verordening zal worden aangenomen tijdens de Raad Algemene Zaken i van 15 maart", aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken en Voorzitter van de Raad.

Nieuwe verordening

Voordat de noodhulp kan worden verstrekt, moet de Raad een nieuwe verordening aannemen. Dit zal naar verwachting gebeuren op 15 maart 2016. Samen met het Europees Parlement i moet de Raad ook een concept voor de wijziging van de begroting aannemen om de nodige middelen vrij te maken uit de EU-begroting voor 2016. Verwacht wordt dat de Commissie daartoe op 10 maart 2016 een concept zal opstellen.

Mechanisme voor noodhulp

De Commissie verwacht dat er tussen 2016 en 2018 in totaal €700 miljoen nodig zal zijn om te voorzien in de behoeften van de vluchtelingen, waarvan €300 miljoen voor 2016.

Het mechanisme voor noodhulp is niet beperkt tot bijstand voor de lidstaten bij de vluchtelingencrisis. Het kan ook worden ingezet bij uitzonderlijke crises of rampen met ernstige humanitaire consequenties, zoals nucleaire ongevallen, terroristische aanslagen of epidemieën.

Vervolgstappen

De Raad Algemene Zaken van 15 maart 2016 wordt uitgenodigd de verordening aan te nemen. De Raad en het Parlement dienen daarna een concept tot wijziging van de begroting aan te nemen dat vervolgens moet worden aangenomen door de Commissie om de nodige middelen vrij te maken in 2016.