Parlementsleden willen details zien van EU-Turkije deal en eisen naleving van internationaal recht

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 9 maart 2016, 14:31.

De EP-leden hebben woensdag gevraagd om de details van het akkoord over het reguleren van de vluchtelingen- en migrantenstroom. Ze benadrukten dat de internationale regels over asiel gerespecteerd moeten worden. In een plenair debat met de Raad en de Commissie drongen de meeste fractieleiders erop aan dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije en de gesprekken over visum-liberalisering voor Turkse staatsburgers die naar de EU reizen, niet mogen worden verbonden aan de vluchtelingenkwestie.

De bedreigingen van de persvrijheid in Turkije en de recente overname door de autoriteiten van de krant Zaman, evenals de Turkse behandeling van Koerdische minderheden, kwamen ter sprake tijdens een debat met Nederlands minister Jeanine Hennis Plasschaert, namens de Raad, en vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. Ook de voorbereidingen van de volgende bijeenkomst van de Europese Raad, op 17 en 18 maart, waren onderwerp van de discussie. Er werd gesproken over fiscaal beleid en coördinatie van het economische beleid in het kader van het “Europees Semester”.

Noot voor de redactie

Het wijzigen van visumregels houdt in dat het betreffende land moet worden verplaatst naar een andere lijst in een annex van de van toepassing zijnde verordening (deze veranderingen vereisen goedkeuring van zowel het Parlement als de Raad via de gewone wetgevingsprocedure).

De 1 miljard euro die de Europese Commissie heeft toegezegd uit het EU budget voor het fonds voor de opvang van vluchtelingen in Turkije, evenals de mogelijke extra fondsen die beschikbaar worden gesteld vanuit de EU, zullen moeten worden onderhandeld en moeten worden goedgekeurd door het Parlement volgens de begrotingsprocedure.

Video´s:

REF. : 20160303IPR16928