Vernieuwde regels om besmettelijke dierziektes in te dammen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 8 maart 2016, 14:39.

Het Europees Parlement i heeft dinsdag nieuwe maatregelen goedgekeurd om dierziektes als vogelgriep en Afrikaanse varkenspest een halt toe te roepen en te voorkomen. Het EP en de Raad i hadden in juni 2015 al informeel een akkoord bereikt over de maatregelen.

De ontwerpwet over ziektes die door dieren onderling, en mogelijk ook op mensen, overgedragen kunnen worden, legt de nadruk op preventie en is daarnaast bedoeld om professionals te helpen beter op de hoogte te blijven van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

De goedkeuring van de nieuwe diergezondheidswet is een grote overwinning. Deze wet maakt drie dingen mogelijk. Allereerst verbindt de wet diergezondheid en dierenwelzijn, en maakt ook de connectie met menselijke gezondheid. Die directe link, gecombineerd met de nadruk op verantwoordelijk gebruik van antibiotica, zal ons helpen in de strijd tegen de groeiende antimicrobiële resistentie. Daarnaast stelt de wet overheden en producenten in staat om gerichter te werken aan de preventie van en controle op besmettelijke dierziekten. Tot slot bundelt de wet ongeveer veertig wettelijke bepalingen in één basisbepaling”, aldus de rapporteur Jasenko Selimovic (ALDE, SE).

Preventie: betere veehouderij en verantwoordelijk gebruik van medicijnen

De nieuwe regels, die de al veel langer bestaande positie van het Europees Parlement reflecteren, leggen meer nadruk op preventie en verduidelijken de verantwoordelijkheden van boeren, handelaren en andere beroepssectoren zoals dierenartsen en fokkers.

Alle boeren, dierenbezitters en handelaren zullen worden verplicht om de principes van verantwoorde veeteelt en prudent gebruik van veterinaire medicijnen toe te passen. Veeartsen moeten de bewustwording van de link tussen diergezondheid, dierenwelzijn, menselijke gezondheid en antimicrobiële resistentie verhogen. De Europese Commissie i heeft op haar beurt toegezegd het gebruik van veterinaire antibiotica in lidstaten te zullen monitoren en daar regelmatig vergelijkbare gegevens over te publiceren.

Snelle, transparante, inclusieve en wetenschappelijk gefundeerde besluiten

Met de nieuwe wet kan de Europese Commissie noodmaatregelen nemen voor de aanpak van opdoemende ziektes met een mogelijk “zeer significante impact” op openbare gezondheid en landbouwproductie. EP-leden hebben er ook voor gezorgd dat experts van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA i) worden geraadpleegd wanneer de EU-lijst van mogelijk gevaarlijke ziekten wordt geactualiseerd, en dat boerenorganisaties, veeartsenverenigingen en andere belanghebbenden worden betrokken bij het opstellen van de noodplannen.

Verbetering van dierenwelzijn en bestrijding van illegale handel in huisdieren

Alle maatregelen om ziekten onder controle te houden moeten rekening houden met het dierenwelzijn en gericht zijn op het beperken van pijn, stress of lijden van bepaalde groepen dieren, met inbegrip van zwerfdieren.

Om te voorkomen dat zwerfdieren of illegaal verhandelde dieren dierziektes verspreiden hebben de parlementsleden de regels uitgebreid met een verplichting voor alle professionele dierenhouders en -handelaren om zich te registeren. Bovendien kan de Europese Commissie, wanneer dit nodig is, lidstaten vragen nationale databases aan te leggen van honden, katten en andere dieren.

Volgende stappen

De ontwerpwet dierengezondheid werd aangenomen in een vroege tweede lezing na goedkeuring door de Raad in december 2015. Na de goedkeuring het Parlement, kan de verordening worden gepubliceerd in het EU Publicatieblad. De wet zal 20 dagen later inwerking treden en 5 jaar daarna van toepassing zijn.

REF. : 20160303IPR16926


1.

Relevante EU dossiers