VNL wil referendum over Nederlands lidmaatschap EU

vrijdag 4 maart 2016

DEN HAAG (PDC i) - De politieke partij VoorNederland i (VNL), opgericht door de Tweede Kamerfractie Bontes/Van Klaveren i, komt met een initiatiefwetsvoorstel i om een referendum te kunnen houden over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie i. VNL neemt hiermee een voorbeeld aan het Britse referendum i over EU-lidmaatschap.

VNL stelt dat de EU in een 'existentiële crisis' zit en Nederlanders zich daarom moeten kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Volgens VNL blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond dat 53 procent van de Nederlandse bevolking behoefte heeft aan een referendum over deze kwestie. Volgens VNL hebben Nederlanders zich nooit kunnen uitspreken over de 'expansie van de EU'.

VNL wil het referendum zo snel mogelijk houden, binnen zes maanden. Het voorgestelde referendum is raadplegend van aard, de Grondwet staat niet toe dat de uitslag bindend is. De Wet Raadgevend Referendum i biedt overigens alleen de mogelijkheid referenda te houden over wetten of verdragen die wel zijn aangenomen maar nog niet in werking zijn getreden.  

Bron: Tweede Kamerfractie Groep Bontes/Van Klaveren