Het Nederlandse EU-voorzitterschap: de eerste 8 weken
Met 271 ministers op bezoek, 70 EU-delegaties en 35 bilaterale ontmoetingen zitten de eerste 2 maanden van het EU-voorzitterschap i erop. En die eerste maanden hebben ook al tot resultaten geleid. Zo moet voedsel gezonder worden, gaan lidstaten antibioticaresistentie aanpakken en verdwijnt het 500 eurobiljet waarschijnlijk. Ook kwamen voor het eerst ministers van verschillende beleidsterreinen bij elkaar, zoals bij Hulp en Handel en Volksgezondheid en Landbouw.
Een overzicht van de belangrijkste resultaten van het Nederlandse EU-voorzitterschap tot nu toe:
Hulp en handel
Voor het eerst ontmoetten ministers van ontwikkelingssamenwerking en handel elkaar tijdens een informele bijeenkomst. Nederland is een van de weinige landen met een vakminister die buitenlandse handel combineert met ontwikkelingssamenwerking. De ministers kwamen in het Scheepvaartmuseum bijeen voor de informele bijeenkomst. Minister Ploumen i (Buitenlandse Zaken) wilde haar collega’s de meerwaarde laten zien van de combinatie hulp en handel. Zo kunnen EU-landen zich bijvoorbeeld in de textielindustrie gezamenlijk inzetten voor verduurzaming en maatschappelijk ondernemen.
Europese aanpak antibioticaresistentie in zorg en veehouderij
Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie bracht Nederland bewindslieden van Volksgezondheid en Landbouw bijeen om over de dreiging van antibioticaresistentie spreken. Het resultaat van de conferentie Antimicrobiële resistentie op 10 februari in Amsterdam is dat Europese landen samen antibioticaresistentie gaan aanpakken in de zorg en de veehouderij.
Minder vet, zout en suiker in voeding
Lidstaten, NGO’s en bedrijven willenvoedingsproducten gezonder maken door vermindering zout, verzadigde vetten en suikers. Dat is de uitkomst van de conferentie die op 22 februari 2016 in Amsterdam plaatsvond.
500 eurobiljet verdwijnt waarschijnlijk
De Europese Centrale Bank gaat op verzoek van de Ecofin i raad onderzoeken of het 500 eurobiljet kan worden afgeschaft. De ministers willen nog verder gaan dan de Europese Commissie, vooral op het gebied van witwassen van geld. Alle maatregelen zijn bedoeld om terroristen de pas af te snijden.
Duitsland en Nederland tekenen overeenkomst militaire samenwerking
Duitsland wordt medegebruiker van Nederlands grootste en nieuwste marineschip, het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert i en haar Duitse collega Ursula von der Leyentekenden op 4 februari de overeenkomst voor verregaande samenwerking.
Migratie
Iedereen, ook EU-burgers, moet systematisch gecontroleerd worden aan de Europese buitengrenzen. Alle lidstaten moeten van iedereen controleren of ze geen bedreiging vormen voor de openbare orde of veiligheid. Dit besloten de Europese migratieministers op 25 februari in Brussel.
Op 10 maart is er een extra Raad van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel.