Europese samenwerking voor gezondere voeding

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2016, 9:20.

22 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland, het internationale bedrijfsleven en patiëntenorganisaties gaan het aanbod van voedingsproducten gezonder maken door het verminderen van zout, verzadigd vet en suikers. Lidstaten, de levensmiddelenindustrie en NGO’s werken samen om dit doel te bereiken. Dat is de uitkomst van de conferentie die op 22 februari 2016 in Amsterdam plaatsvond in het kader van het Europees voorzitterschap.

Partijen op grote schaal bijeen

Minister Edith Schippers i (VWS) en staatssecretaris Martijn van Dam i (EZ) ontvingen delegaties vanuit het bedrijfsleven, voedingsmiddelenindustrie, retail (supermarkten) NGO’s en lidstaten. Ook Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis i (gezondheid en voeding), plaatsvervangend Directeur-Generaal voor bedrijven & industrie, Antti Peltomäki en de WHO en niet-EU landen als Noorwegen en Zwitserland namen deel. Voor het eerst kwamen deze partijen op deze schaal bijeen.

Roadmap for action

Partijen spraken hun brede steun uit voor de ‘Roadmap for action’. Daarmee onderschrijven de deelnemers de urgentie voor gezamenlijke actie om het productaanbod stap voor stap gezonder te maken door zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers (calorieën) in producten te verlagen. Het gaat om publiek-private samenwerking, waar zowel experts uit de lidstaten als de voedingsindustrie en patiënten- en consumentenorganisaties vertegenwoordigd zijn.

Gezonde keuze de gemakkelijke keuze

Minister Schippers is zeer tevreden met de steun die is uitgesproken. ‘Inmiddels staan 24 Europese landen er al achter. Ik doe mijn best voor steun van alle EU-landen, maar ik wil nu eerst aan de slag. Met de conferentie hebben we een goede basis om samen te werken aan gezonde producten, zodat de gezonde keuze ook de makkelijke wordt.’

Innovatie als sleutel voor gezondere voeding

Volgens staatssecretaris Martijn van Dam is innovatie de sleutel voor de land- en tuinbouwsector en voedselproducenten om dat gezondere eten te kunnen maken. ‘Nu zoveel lidstaten en grote levensmiddelenproducenten afspraken hebben gemaakt, kunnen we hierin stappen zetten. Het is belangrijk hierin samen op te trekken. Want burgers in de EU eten voedsel dat uit alle windstreken van Europa afkomstig is.’

Ziektes door verkeerde voeding

De meeste inwoners binnen Europa krijgen te veel zout, verzadigde vetten en suikers binnen. Mede daardoor stijgt het aantal mensen met ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas nog altijd. Verschillende Europese landen zijn al bezig om de hoeveelheid zout, verzadigde vetten en suikers in voedingsproducten terug te verlagen. Landen doen dat op verschillende manieren, terwijl er sprake is van één Europese markt. Samenwerking op Europees niveau is van belang om de gezonde keuze voor de consument makkelijk te maken.

Politieke besluitvorming

De conferentie in Amsterdam is de opmaat naar de informele en formele Europese Ministerraden voor Volksgezondheid die later dit voorjaar plaatsvinden. De bedoeling is dat op deze raden politieke besluitvorming plaatsvindt.