Interparlementaire conferentie over Europees begrotingsbeleid

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2016.

Op woensdag 17 februari is in het Europees Parlement in Brussel de tweede interparlementaire conferentie in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap. De Eerste en Tweede Kamer organiseren deze conferentie samen met het Europees Parlement. Parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten en het Europees Parlement spreken over onder meer de effectiviteit van het begrotingsbeleid, en economische groei, convergentie en concurrentievermogen.

Inhoud

Tijdens de conferentie komen vooral ook ‘best practices’ op het vlak van begroting en economische stabiliteit aan bod. De verschillende programmaonderdelen richten de blik met name op de toekomst. Na jaren van discussie over elkaar opvolgende Europese en nationale maatregelen om de economische crisis te bestrijden, bespreken de parlementariërs nu vooral het financieel-economisch beleid voor de langere termijn.

Interparlementaire conferenties

De Eerste en Tweede Kamer organiseren in 2016 vijf interparlementaire conferenties in de Ridderzaal in Den Haag en één in Brussel in het kader van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap. Vier van deze conferenties vinden ieder halfjaar plaats:

  • de vergadering van de voorzitters van de commissies voor Europese Zaken (COSAC-voorzittersbijeenkomst) op 8 februari 2016;
  • de conferentie in het kader van het begrotingspact (de zogenoemde 'artikel 13’-conferentie) op 17 februari 2016 in Brussel;
  • de conferentie over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GBVB/GVDB) op 6, 7 en 8 april 2016;
  • de reguliere vergadering van de commissies voor Europese Zaken van nationale parlementen (plenaire COSAC-bijeenkomst) op 12, 13 en 14 juni 2016.

Twee andere conferenties gaan over onderwerpen die de Eerste en Tweede Kamer belangrijk vinden:

  • een themaconferentie over mensenhandel in het digitale tijdperk op 13 en 14 maart 2016;
  • een themaconferentie over energie en innovatie, met bijzondere aandacht voor circulaire economieën op 3 en 4 april 2016.

Website

Meer informatie vindt u op de speciale website voor de parlementaire activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap.