Veertiende zitting van de Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en Kirgizië stelt nauwere samenwerking op verschillende gebieden voor

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 februari 2016.

EU-Kirgizië

16/02/2016

Van links naar rechts: de heer Bert KOENDERS, minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, en de heer Erlan ABDYLDAEV, minister van Buitenlandse Zaken van Kirgizië.

De EU en Kirgizië hebben op 15 februari 2016 de veertiende zitting van hun Samenwerkingsraad gehouden.

De Samenwerkingsraad herhaalde de toezegging van beide partijen om de bilaterale en regionale samenwerking op een aantal gebieden te versterken en evalueerde de resultaten uit 2015, met name op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, waarbij de EU 34,6 miljoen euro aan Kirgizië heeft verstrekt.

De Samenwerkingsraad evalueerde de politieke ontwikkelingen in Kirgizië. De EU was ingenomen met de succesvolle organisatie van de competitieve parlementsverkiezingen van oktober 2015, en spoorde Kirgizië aan de electorale hervormingen voort te zetten. De EU zal steun verlenen aan de hervorming van het kiesstelsel door middel van een specifiek EU-programma ter waarde van 13,3 miljoen euro. De Kirgizische inspanningen om een stabiele parlementaire democratie op te bouwen moeten worden versterkt door verdere uitvoering van de belangrijkste hervormingen. De rechtsstaat, de bestrijding van corruptie en de hervorming van het gerechtelijk apparaat zijn essentiële voorwaarden voor duurzame ontwikkeling en een aantrekkelijk ondernemingsklimaat. De EU is vastbesloten aan Kirgizië steun te verlenen in dit overgangsproces. Ons partnerschap is gericht op het bevorderen van gedeelde waarden en een gezamenlijke aanpak voor de welvaart en de stabiliteit van een democratisch Kirgizië.

De EU benadrukte de belangrijke rol van het maatschappelijk middenveld bij de democratische transitie van Kirgizië en roept het land op een open beleid na te streven, op basis van eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden.

De Samenwerkingsraad besprak de economische ontwikkelingen in Kirgizië en in de regio. De EU was bijzonder ingenomen met de succesvolle aanvraag van Kirgizië van het stelsel van algemene preferenties, SAP+, als een belangrijke ontwikkeling in de betrekkingen tussen de EU en Kirgizië. Dit unilateraal aanbod van de EU zal Kirgizische exporteurs de mogelijkheid bieden een breed scala van producten aan de EU‑markt te leveren tegen een nultarief. Dit is een stimulans voor de groei en de diversificatie van de Kirgizische economie, en een extra stimulans voor Kirgizië om verdere vooruitgang te boeken op het vlak van mensenrechten, arbeidsrechten en goed bestuur.

De Samenwerkingsraad boog zich ook over de regionale ontwikkelingen in de energiesector en veiligheidsgerelateerde uitdagingen, waaronder grensbeheer en radicalisering. De stabiliteit van Centraal-Azië is van gemeenschappelijk belang voor de EU en Kirgizië, en beide partijen zullen streven naar versterking van hun samenwerking op dit gebied. De EU was ingenomen met het Kirgizische besluit om in april in Bisjkek een door de EU gefinancierde bijeenkomst te organiseren van het initiatief voor grensbeveiliging in Centraal-Azië (Cabsi — Central Asia Border Security Initiative).

De EU werd in de Samenwerkingsraad vertegenwoordigd door de heer Bert KOENDERS, minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, in zijn hoedanigheid van hoofd van de EU-delegatie. De delegatie van Kirgizië stond onder leiding van de heer Erlan ABDYLDAEV, minister van Buitenlandse Zaken van Kirgizië, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Samenwerkingsraad. Vergaderingen met de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, en het Commissielid voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, Neven Mimica, zijn gepland voor dinsdag 16 februari.