EU-landen delen nationale terrorismelijsten

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 15 februari 2016, 12:08.

EU-landen gaan nationale terrorismelijsten delen. Het Frans-Nederlandse voorstel is vastgesteld tijdens de Raad Economische en Financiële Zaken in Brussel.

Terrorisme is grenzeloos. Landen moeten nog nauwer samenwerken bij de bestrijding ervan. Als informatie op tijd en nauwkeuring bij elkaar komt, kunnen de landen terrorisme beter voorkomen. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) stelde begin dit jaar voor nationale terrorismelijsten te delen tijdens een groot internationaal overleg over de strijd tegen terreur. Daarbij waren afgevaardigden van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) en de Anti ISIS-coalitie aanwezig.

'Belangrijke stap om terroristen voor te zijn'

‘Met het delen van onze terrorismelijsten kunnen we voorkomen dat personen die in Nederland op de terrorismelijst staan in België een bankrekening kunnen openen. Of omgekeerd: dat personen die in België op de lijst staan hier bij hun geld kunnen,’ aldus minister Koenders. ‘Het delen van nationale terrorismelijsten is een belangrijke stap in de preventie van terrorismefinanciering. Het is daarom goed dat dit voorstel vandaag tijdens de Raad Economische en Financiële Zaken is vastgesteld. Als EU-voorzitter hebben we dit overleg op stoom kunnen brengen.’

Nederland heeft met de uitwerking van dit voorstel nauw samengewerkt met Frankrijk.