Bosnië en Herzegovina vraagt EU-lidmaatschap aan

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 15 februari 2016, 10:41.

Bosnië en Herzegovina heeft vandaag het lidmaatschap van de Europese Unie i aangevraagd. Minister i Koenders heeft de aanvraag namens de EU lidstaten in ontvangst genomen in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Raad i.

Minister Koenders verwelkomde de Europese aspiraties van Bosnië en Herzegovina alsook het aannemen van de hervormingsagenda en het daarbij behorende actieplan afgelopen jaar. Minister Koenders sprak zijn waardering uit voor de bemoedigende start die gemaakt is met het uitvoeren van een ambitieuze hervormingsagenda, maar drong er bij de autoriteiten van Bosnië en Herzegovina op aan het positieve momentum vast te houden door de noodzakelijke hervormingen voort te zetten, het maatschappelijk middenveld te betrekken en de voortgang te consolideren.

Hervormingsagenda

De Conclusies van de Raad van december 2015 bekrachtigen het perspectief van Bosnië en Herzegovina op het EU-lidmaatschap en geven aan dat betekenisvolle vooruitgang bij de implementatie van de hervormingsagenda voor de EU noodzakelijk is om een aanvraag tot lidmaatschap van Bosnië en Herzegovina in overweging te nemen. Voortgang bij de aanpassing van de stabilisatie- en associatieovereenkomst na de toetreding van Kroatië en een functionerend coördinatiemechanisme voor EU-zaken zijn van belang voor de voortgang van Bosnië en Herzegovina in de richting van toetreding tot de EU.

Concrete resultaten

De Raad Algemene Zaken zal zich over de EU-lidmaatschapsaanvraag van Bosnië en Herzegovina buigen wanneer er betekenisvolle vooruitgang geboekt is met de implementatie van de hervormingsagenda. Het voorzitterschap nodigt Bosnië en Herzegovina uit concrete en onomkeerbare resultaten te boeken bij het hervormingsproces.