Minister Schippers wil actie EU-lidstaten tegen antibioticaresistentie

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 10 februari 2016, 11:12.

‘In tegenstelling tot Zika en Ebola, haalt antibioticaresistentie zelden de krantenkoppen. Toch ondermijnt de opmars van resistente bacteriën onze gezondheidszorg langzaam maar zeker. Nu al sterven in Europa jaarlijks 25.000 mensen door onbehandelbare bacteriële infecties. Na het vele papierwerk is het nu echt tijd voor actie.’ Dat zei minister Schippers i in Amsterdam, tijdens de opening van de Europese ministeriele conferentie over antibioticaresistentie.

Gezamenlijke aanpak cruciaal

EU-ministers van Volksgezondheid en Landbouw bespreken op 10 februari de aanpak van bacteriële resistentie tegen antibiotica. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Martijn van Dam i, staatssecretaris van Economische Zaken, nodigden hun collega’s voor dit congres uit in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap i. Een gezamenlijk aanpak voor de sectoren zorg en landbouw is uniek in de wereld. Acties vanuit alle lidstaten is cruciaal in de strijd tegen antibioticaresistentie.

Resultaten in outcome-document

Op de conferentie ligt het accent vooral op de noodzaak van een aanpak volgens One Health. Dit is een gezamenlijke aanpak op het gebied van gezondheidszorg, milieu, landbouw en veeteelt. De resultaten verschijnen later deze week in een zogeheten Outcome-document.ani