Conferentie in Amsterdam over antibioticaresistentie

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2016, 16:19.

Hoe pakken we bacteriële resistentie tegen antibiotica aan op nationaal, Europees en mondiaal niveau? EU-ministers van Volksgezondheid en Landbouw bespreken dit tijdens de conferentie Antimicrobiële resistentie op 9 en 10 februari in Amsterdam. Daarbij staat de One Health-benadering centraal: een aanpak op meerdere niveaus.

Bedreiging voor gezondheid mens en dier

Resistentie tegen antibiotica is een groeiend wereldwijd probleem. Door onzorgvuldig gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriesoorten bestand tegen de werking van antibiotica. Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, kunnen in de toekomst weer levensgevaarlijk worden voor de volksgezondheid en in de veehouderij. In Europa sterven jaarlijks 25.000 mensen door onbehandelbare bacteriële infecties. Omdat we de hele wereld over reizen, verspreiden bacteriën zich wereldwijd. Antibioticaresistentie bedreigt de gezondheid van mens en dier en maakt de gezondheidszorg duurder.

Europees en mondiaal actieplan

Het actieplan van de EU moet antibioticaresistentie tegengaan. Daarnaast heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een mondiaal actieplan. Daarin roept de WHO alle lidstaten op binnen twee jaar een nationaal actieplan in te voeren.

One Health: maatregelen op alle niveaus

Het succes van deze initiatieven hangt af van de inzet en de bereidheid van regeringen om maatregelen te treffen. Op de conferentie ligt het accent vooral op de noodzaak van een aanpak volgens One Health. Dit is een gezamenlijke aanpak op het gebied van gezondheidszorg, milieu, landbouw en veeteelt. Daarom zijn alle EU-ministers van zowel Volksgezondheid als Landbouw uitgenodigd. Een gezamenlijk aanpak voor de sectoren zorg en landbouw is uniek in de wereld. En moet zorgen voor acties vanuit alle lidstaten. Cruciaal in de strijd tegen antibioticaresistentie.

Acties in de toekomst

De ministers komen op 9 februari eerst bijeen voor een diner in Micropia Museum in Artis. Edith Schippers i, minister van VWS, en Martijn van Dam i, staatssecretaris van Economische Zaken, openen de conferentie op 10 februari. Daarna bespreken de deelnemers te nemen acties in de toekomst. Op basis van video’s gaan zij in op verschillende beleidsscenario’s. Het doel: gemeenschappelijk beleid opstellen om antibioticaresistentie tegen te gaan op nationaal, Europees en mondiaal niveau.