Blog door Malik Azmani, Voorzitter van de commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer
Volgende week gaat de parlementaire dimensie van het Nederlands EU-voorzitterschap i echt van start met de allereerste interparlementaire conferentie: de COSAC i-voorzittersbijeenkomst. De voorzitters van de commissies Europese Zaken van de 28 nationale parlementen van de EU i en het Europees Parlement i vergaderen dan met elkaar over hun onderlinge samenwerking en de Europese prioriteiten in 2016. Ook stellen zij het programma vast voor de grotere conferentie van EU-commissies in juni, de zogenaamde plenaire COSAC. Beide bijeenkomsten worden door de Eerste en Tweede Kamer samen georganiseerd en vinden plaats in de Ridderzaal in Den Haag.
Samen bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming
Samenwerking tussen de parlementen staat centraal tijdens deze conferenties. De voorzitters- COSAC en de plenaire COSAC zijn op zichzelf al goede gelegenheden om elkaar te spreken over Europese politiek. Daarnaast besteden we in het programma extra aandacht aan de vraag hoe parlementen in de praktijk invloed kunnen uitoefenen op de Brusselse besluitvorming. We onderzoeken dit aan de hand van een recente casus, de Europol-verordening, waar veel parlementen actief in zijn geweest. Het Nederlandse parlement wil tijdens de Voorzitters-COSAC goed over het voetlicht krijgen hoe het beoordelen van nieuwe Europese voorstellen in de praktijk in zijn werk gaat bij de verschillende nationale parlementen. We willen van elkaar leren en onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken.
Europese prioriteiten in 2016
Op een bijeenkomst over de EU mogen de EU-instellingen natuurlijk niet ontbreken. Vicepresident en Eurocommissaris Kristalina Georgieva i zal het werkprogramma 2016 van de Europese Commissie i toelichten. Dit programma bevat 23 initiatieven die de Europese Commissie in 2016 wil nemen op onderwerpen uiteenlopend van de Digitale Interne Markt tot migratiebeheer. Minister Bert Koenders i van Buitenlandse Zaken zal aansluitend, namens de Raad van Ministers i van de EU, de prioriteiten van het Nederlands EU-voorzitterschap presenteren.
Veel nationale parlementen maken een selectie van die initiatieven om zo het eigen controlewerk te prioriteren. Net als vorig jaar zal Nederland die selecties verzamelen. Dit doen we om elkaar beter te kunnen vinden in het geval van coalities op gedeelde subsidiariteitsbezwaren (de zogenaamde gele kaart) en voor informatie-uitwisseling op prioriteiten. Voor het Nederlands parlement zijn dat bijvoorbeeld migratie, mensenhandel en veiligheid, maar ook de Energie-unie en de Bankenunie. Tijdens de voorzittersconferentie gaan we dieper in op hoe de controle op de lopende Europese agenda’s beter kunnen vormgeven.
Dit alles vormt de opmaat voor de plenaire COSAC in juni. Ook daar staat interparlementaire samenwerking centraal. Naast samenwerking in de controle op Europese besluitvorming, staat samenwerking in het beschermen van rechtsstatelijke waarden en parlementaire diplomatie op het programma. Het gaat er hier steeds om te bekijken welke instrumenten we inzetten en wat we van elkaar kunnen leren door het uitwisselen van best practices. Verder is er aandacht voor actuele onderwerpen, zoals migratiebeheer.
Kortom, voor de Eerste en Tweede Kamer is het doel van de COSAC-bijeenkomsten om parlementen elkaar te laten versterken in hun werk. Met het rijke programma van volgende week verwacht ik daar goede stappen in te kunnen zetten.