EU werkt aan plan voor perspectief vluchtelingen Jordanie en Libanon

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2016, 17:05.

Syrische vluchtelingen moeten snel meer perspectief krijgen op een beter bestaan in de regio. De EU-lidstaten benadrukten dit op 2 februari tijdens de informele bijeenkomst van ministers voor Ontwikkingssamenwerking in Amsterdam.

Minister Ploumen

De EU werkt samen met Libanon en Jordanië aan structurele oplossingen. Vluchtelingen in deze landen worden daarin ondersteund op het gebied van werk, onderwijs, zorg en water. De uitwerking van dit plan wordt op 4 februari gepresenteerd tijdens de grote Syrië-conferentie in Londen.

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking liet dit na afloop van de bijeenkomst weten.

Ploumen: ‘De mensen die worden opgevangen hebben niet alleen behoefte aan veiligheid, eten en een dak boven hun hoofd. Ze moeten kunnen werken, hun kinderen moeten naar school kunnen, ze moeten kunnen meedoen in de maatschappij. Dat stelt landen als Libanon en Jordanië voor een enorme uitdaging, die ze niet alleen aankunnen.'

Bekijk de persconferentie met minister Ploumen.

Zwaar onder druk

De ministers spraken onder meer over een voorstel om de economische betrekkingen met de Syrische buurlanden te versterken. Door de toename van handel en investeringen verbeteren de economische vooruitzichten van deze landen. Om de perspectieven van vluchtelingen te verbeteren, moeten deze landen zelf stappen zetten, bijvoorbeeld door hen werkvergunningen te geven.

Op 2 februari schoven voor de eerste keer ook de Europese ministers van Handel aan voor een gemeenschappelijke lunch met hun collega’s voor ontwikkelingssamenwerking.

Handelsovereenkomst met Vietnam

Aansluitend aan de gecombineerde bijeenkomst vond een informele bijeenkomst van handelsministers plaats. Een dag eerder maakte de Europese Commissie bekend dat de handelsovereenkomst van de EU met Vietnam is afgerond. Dit is een belangrijke aanzet voor handelsbesprekingen met omringende landen in deze regio.

Volgens Ploumen is het ook bijzonder dat voor het eerst het nieuwe model voor investeringsbescherming, het Investment Court System, in een verdrag van de EU is opgenomen: ‘Hier hebben we ons enorm voor ingezet: een eerlijke, transparante vorm van investeringsbescherming, die de soevereiniteit van landen respecteert. De EU heeft hiermee een standaard neergezet die hopelijk wereldwijd gaat gelden’.

Het Investment Court System is enkele weken geleden door de Europese Commissie voorgelegd aan de VS, in het kader van de onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).