EU moet angst en verdeeldheid overwinnen om Schengen te behouden, aldus EP-leden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2016, 19:11.

De EU i moet zich over angst en verdeeldheid heen zetten, wil het de vluchtelingenstroom effectief in goede banen geleiden, zo stelden veel EP-leden i in een debat op dinsdag met het Nederlandse Raadsvoorzitterschap en de Commissie. Effectieve bewaking van de buitengrenzen is cruciaal om het vrije verkeer van personen binnen Schengen overeind te houden. Meerdere leden riepen op tot een harde aanpak van racistische en gewelddadige aanvallen op migranten en vluchtelingen.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders i - die de Raad i vertegenwoordigde - zei dat de toestroom van migranten moet worden ingeperkt. De maatregelen waar al overeenstemming over bestaan, moeten worden uitgevoerd, vooral waar het gaat om herlocatie en hotspots, zo stelde hij. Ook sprak hij zijn zorgen uit over de humanitaire situatie op de Westelijke Balkan en de risico's waar minderjarigen zonder begeleiding zich mee geconfronteerd zien.

Bekijk hier de inbreng van Bert KOENDERS

Commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos i erkende dat er tot nog toe weinig is verbeterd in de landen aan de frontlinie, maar ook elders. "De lijst met zaken die nog moeten gebeuren is lang: herlocatie, hotspots, terugkeer", aldus de commissaris. Over Schengen zei hij dat de Commissie alle opties voorbereid (...) maar dat het hier niet gaat over het einde van Schengen of het verwijderen van een lidstaat. De heer Avramopoulos ontkende dat alle vluchtelingen en migranten een gevaar voor de openbare orde zijn: "Dat zijn ze niet."

Bekijk hier de inbreng van Dimitris AVRAMOPOULOS

EVP fractieleider Manfred Weber (DE) zei: "Aan ideeën geen gebrek, het probleem is dat de veel wordt geblokkeerd. Dat geldt voor de raad moor ook voor het EP. (...) We moeten die verdeeldheid achter ons laten, willen we Schengen behouden." Hij onderstreepte dat de EU effectieve grenscontroles nodig heeft en dat Frontex toegang moet krijgen tot het Schengen Informatie systeem. "Wij verwachten van hen die hier te gast zijn en in Europese landen bescherming genieten dat ze de heersende cultuur en wetten respecteren", voegde hij er aan toe.

Bekijk hier de volledige inbreng van Manfred WEBER (EPP, DE)

S&D fractievoorzitter Gianni Pittella (IT) zei: "Er is een virus dat heerst in Europa en dat virus heet angst. Dat weerhoudt de EU ervan de juiste beslissingen te nemen en dreigt de Unie te verwoesten." De heer Pittella waarschuwde dat de vluchtelingenstroom in de lente weer zal toenemen en benadrukte de risicovolle situatie van migrantenkinderen.

Bekijk hier de volledige inbreng van by Giovanni PITTELLA (S&D, IT)

Syed Kamall (ECR, VK): "We hebben geen maanden de tijd om een nieuw boek met regels te produceren, we hebben maar een paar weken. Als lidstaten niet in staat zijn de eigen grenzen te bewaken, moeten ze niet vreemd opkijken als anderen ze buiten spel zetten", zei hij om daar aan toe te voegen dat "Schengen niet herschreven hoeft te worden, maar dat het beter moet functioneren".

Bekijk hier de hele inbreng van Syed KAMALL (ECR, UK)

ALDE-leider Guy Verhofstadt (BE) riep het Raadsvoorzitterschap op te handelen in overeenstemming met artikel 78, de controle over de buitengrenzen over te nemen en een snelle reactiemacht op te zetten. "Europa heeft een taak uit te voeren", zei hij, daaraan toevoegend dat een besluit tot handelen op de volgende Europese top al genomen kan worden.

Bekijk hier de hele inbreng van Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

"Het beheersen van de vluchtelingencrisis vereist meer samenwerking en niet zomaar wat selectieve maatregelen door individuele lidstaten die gezamenlijke besluiten ter discussie stellen", zei Dimitrios Papadimoulis (EUL/NGL, EL). Hij wees erop dat tot op heden slechts 400 van de 160.000 in Griekenland en Italië gestrande vluchtelingen verplaats zijn naar een ander EU-land. Rebecca Harms (Groenen, DE) is ook voor betere grenscontroles, maar benadrukte daarbij dat er meer ondersteuning moet komen voor vluchtelingen in Turkije.

Bekijk hier de volledige inbreng van Dimitrios PAPADIMOULIS (EUL/NGL, GR) en Rebecca HARMS (GREENS/EFA, DE)

"De EU-aanpak van migratie is een volledige mislukking. (...) het is het omgekeerde van solidariteit", zei Laura Ferrara (EFDD, IT). "We kijken naar de gevolgen zonder naar de oorzaken te kijken." Ook bekritiseerde ze de EU-leiders die de verantwoordelijkheid "uitbesteden aan Turkije". Vicky Maeijer (ENF, NL) stelde dat het tijd is dat men wakker wordt: "Schengen is een mislukking en de EU is een fiasco. Sluit de grenzen en bescherm de Nederlanders", spoorde ze minister Koenders aan.

Bekijk hier de volledige inbreng van Laura FERRARA (EFDD, IT) en Vicky MAEIJER (ENF, NL)

REF. : 20160129IPR11903