Jitse Akse is een held

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op woensdag 27 januari 2016, 19:10.

Voorzitter, allereerst wil ik mijn grote waardering uitspreken voor Jitse Akse. Een veteraan die de wapens opnam tegen IS en vervolgens met een zak over zijn hoofd werd opgepakt.

Dit terwijl teruggekeerde jihadisten een baan, scholing en een woning krijgen. Wat een land. Jitse Akse is geen misdadiger, maar een held. De minister van Veiligheid en Justitie moet zo snel mogelijk actie ondernemen. Wij zeggen: geef het OM een aanwijzing zodat deze held niet wordt vervolgd.

En geef hem bescherming, want hij is door het blunderend OM doelwit geworden.

Voorzitter, ik vroeg dit debat bijna twee jaar geleden aan. Sindsdien zagen we in Europa meerdere terreuraanslagen.

Terroristen, geïnfiltreerd in de asielinstroom, waren hierbij betrokken. Onschuldige burgers werden slachtoffer van het opengrenzenbeleid van de politieke elite. Het wordt allemaal nog erger. IS bereidt dit jaar nieuwe grootschalige aanslagen voor. Maar de grenzen blijven gewoon open. Het is gekkenwerk.

Voorzitter, 345 radicale moslims worden in Nederland permanent in de gaten gehouden. De NCTV waarschuwt dat terugkerende jihadisten de opdracht hebben gekregen om in ons land dood en verderf te zaaien.

Ministers, doe eindelijk waarvoor jullie zijn aangesteld. Bescherm Nederland, laat geen enkele asielzoeker er nog bij en zet jihadisten meteen vast middels administratieve detentie. Het zijn maatregelen die twee jaar geleden al genomen moesten worden. Dank u wel.