Lopers uitgerold op het Binnenhof

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2016.

Het Nederlandse parlement legt de lopers uit voor zo’n 1.000 parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten i, die het Binnenhof in de eerste helft van 2016 zullen bezoeken. In het kader van het Nederlandse EU-Voorzitterschap i organiseren de Eerste en Tweede Kamer samen zes interparlementaire conferenties. Het doel hiervan is om met elkaar van gedachten te wisselen over belangrijke maatschappelijke thema’s, die niet stoppen bij de eigen landsgrenzen. Zo bouwen parlementen in gemeenschappelijkheid aan parlementaire controle op EU i-besluitvorming. Vijf van de zes interparlementaire conferenties zijn in de historische Ridderzaal, midden op het Binnenhof. Letterlijk in het hart van de Nederlandse democratie.

De eerste conferentie is op 7 en 8 februari, en is bedoeld voor de voorzitters van de commissies Europese Zaken (COSAC i-voorzittersbijeenkomst). Een belangrijk onderdeel van de conferentie is het vaststellen van de agenda voor de plenaire COSAC-vergadering, voor alle leden van de commissies Europese Zaken uit de EU-lidstaten, van 12 tot en met 14 juni.

Nu de lopers - rood, blauw en oranje - zijn uitgerold en de Ridderzaal is verbonden met de Eerste en Tweede Kamer, kan de parlementaire dimensie van het EU-Voorzitterschap écht beginnen.