Nieuw Europees Centrum voor terrorismebestrijding versterkt aanpak terrorisme

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 25 januari 2016, 10:47.

1.

Nieuw Europees Centrum voor terrorismebestrijding versterkt aanpak terrorisme

Nieuwsbericht | 25-01-2016 | 10:47

Op 25 januari 2016 heeft Europol het Europees Centrum voor terrorisebestrijding (ECTC) gelanceerd. Dat gebeurde tijdens de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i in Amsterdam. Het ECTC richt zich op bestrijding van buitenlandse strijders en kennisdeling over de financiering van terrorisme, online propaganda voor terrorisme en illegale wapenhandel.

Grootste terreurdreiging in tien jaar

Europa i kampt met de grootste terreurdreiging in meer dan tien jaar. Dit en het groeiende aantal buitenlandse strijders zijn nieuwe uitdagingen voor EU-lidstaten. ‘ECTC verbetert de operationele coördinatie en de uitwisseling van informatie tussen wetshandhavingsinstanties. Die zijn nodig in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, terroristische netwerken en buitenlandse strijders, aldus Ard van der Steur i, minister van Veiligheid en Justitie i van Nederland, bij aanvang van de JBZ-Raad.

Organisatie van ECTC

Het ECTC is opgezet binnen de huidige organisatiestructuur van Europol. De leiding is in handen van de Spanjaard Manuel Navarrete Paniagua. Op dit moment kan hij beschikken over 39 medewerkers en 5 gedetacheerde nationale deskundigen. Zij werken samen met andere operationele centra bij Europol. Een persbericht over ECTC staat op de site van Europol.

Financieel rechercheren

Europol speelt een centrale rol in de Europese reactie op terroristische dreigingen. Zo kreeg Europol na de aanslagen in november 2015 in Parijs 60 officieren van de Franse en Belgische onderzoeken Taskforce Fraternité toegewezen. Dat resulteerde in ruim 1.600 aanwijzingen voor verdachte financiele transacties. Financieel rechercheren is een effectief instrument in de aanpak van georganiseerde misdaad en terrorisme en een prioriteit van het Nederlandse EU-voorzitterschap i. De film hierna licht het instrument toe.

Documenten