EP hekelt bemoeienis Rusland met associatieakkoorden, neemt kennis van NL referendum Oekraïneakkoord

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 21 januari 2016, 12:57.

Rusland moet zich onthouden van directe bemoeienis met de conflicten in Georgië, Moldavië en Oekraïne en de aspiraties van die landen om zich naar Europees model te ontwikkelen, zo stelt het EP i in een resolutie die donderdag is aangenomen over de voortgang van de hervormingen in de drie landen die een jaar geleden de associatie- en handelsverdragen met de EU i hebben geratificeerd.

De resolutie geeft per land aan welke hervormingstaken er nog liggen. Het EP i neemt kennis van het Nederlandse referendum over het associatieakkoord met Oekraïne, dat op 6 april plaatsvindt.

In de resolutie verwelkomen EP-leden i de voortgang die is geboekt in de drie landen nadat deze ervoor hadden gekozen politiek en economisch nauwer met de EU i te willen samenwerken. Rusland wordt opgeroepen zijn directe en indirecte betrokkenheid bij conflicten in de betreffende landen te stoppen, inclusief de bezetting van de Krim.

De resolutie wijst erop dat de Georgische export naar de EU met 15% is gestegen, die van Moldavië met 62% en dat voor Oekraïne ook een hoge exportgroei wordt verwacht.

Oekraïne: De schaduw van Rusland, corruptie, Nederlands referendum

Het EP veroordeelt de Russische opschorting van het vrijhandelsverdrag met Oekraïne die inging op het moment dat het Europese vrijhandelsverdrag met Oekraïne in werking trad. Ook de zware handelsbeperkingen waar de Oekraïense export naar Rusland onder lijdt, wordt veroordeeld. In de resolutie wordt bezorgdheid geuit over de economische en financiële situatie in Oekraïne en wordt de noodzaak voor verdere Europese financiële hulp onderstreept. Ook roept het EP lidstaten op af te zien van de aanleg van nieuwe gaspijplijnen vanuit Rusland die Oekraïne passeren, zoals Nord Stream II.

Van het Oekraïense leiderschap verwacht het EP dat het zich volledig inzet om de beloftes na te komen om de welig tierende corruptie in het land te lijf te gaan.

Het EP neemt kennis van het aanstaande Nederlandse referendum en "vertrouwt erop dat de Nederlanders zullen besluiten op basis van de merites van het verdrag en dat zij de voordelen die uit het akkoord voortvloeien voor de EU als geheel en voor Nederland in het bijzonder zullen onderkennen".