Debat Europees Parlement over rechtstaat in Polen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 19 januari 2016, 16:14.

De situatie van de rechtstaat en beperkingen op de persvrijheid in Polen worden dinsdagmiddag in de plenaire vergadering besproken met de Poolse premier Beata Szydło i. de vicevoorzitter van de Europese Commissie i, Franss en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders i. Het debat komt nadat de Europese Commissie een onderzoek startte naar de recente hervormingen van het Poolse Constitutionele Hof i en van de publieke media. Het debat is live op onze website te volgen

De nieuwe Poolse regering van de partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) voert hervormingen uit bij het Grondwettelijk Hof en de kritiek luidt dat dit de democratie aantast.

Er zijn tal van protesten in Polen en veel media-aandacht in het buitenland geweest en op 13 januari werd door de Europese Commissie de eerste fase van het "Kader voor de aanpak van systemische bedreigingen voor de rechtstaat " in Polen aangekondigd.

Het Europees Parlement i dat rechtstreeks is gekozen, de Europese Commissie, als hoedster van de EU-wetgeving en verdragen en de Raad, waar alle lidstaten zitten gekozen, zijn verantwoordelijk voor het waarborgen dat de gemeenschappelijke regels en waarden worden gerespecteerd.

Rol van het Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft het recht om over actuele onderwerpen en kwesties van bijzonder belang te debatteren. In december 2015 werd besloten dat tijdens de plenaire vergadering van januari over de situatie in Polen zou worden gedebatteerd. .

Vervolgens zal in de volgende plenaire vergadering (1-4 februari over een resolutie worden gestemd.

Volg het debat live op onze website, vanaf 16.30 uur. U kunt de discussie ook op Twitter volgen via hetaccount van het Europees Parlement op Twitter en deelnemen aan het gesprek met de hashtags: #Polen en #rechtstaat.

REF. : 20160118STO10406

Bijgewerkt op: ( 19-01-2016 - 16:18)