Conclusies van de Raad over Libië

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 18 januari 2016.
  • 1. 
    De EU staat volledig achter het politieke akkoord over Libië, dat op 17 december 2015 is ondertekend. Zij is ingenomen met de vorming van de presidentiële raad, die door Fayyez al-Sarraj wordt voorgezeten. De EU herinnert aan de goedkeuring door de Veiligheidsraad van het communiqué van Rome van 13 december 2015, door middel van Resolutie 2259, die op 23 december 2015 unaniem is aangenomen. De EU en haar lidstaten steunen de regering van nationale eenheid als de enige wettige regering van Libië, en dringen er bij alle Libische instellingen, ook die van financiële en economische aard, op aan om het gezag van de regering van nationale eenheid te aanvaarden. De EU memoreert dat Resolutie 2259 alle lidstaten van de VN oproept om de steun aan en officiële contacten met parallelle instellingen die beweren het legitieme gezag te bekleden maar buiten het akkoord staan, stop te zetten, overeenkomstig de bepalingen in dat akkoord.
  • 2. 
    De EU onderstreept dat het politieke proces in Libische handen ligt en dat moet worden toegezien op een blijvende inclusiviteit, waarbij ook wordt gezorgd voor een niet-aflatende deelname van vrouwen, het maatschappelijk middenveld en politieke en lokale actoren. De EU roept alle partijen in Libië nadrukkelijk op van deze gelegenheid gebruik te maken om het akkoord te steunen en aan het proces deel te nemen. Zij die de uitvoering van het politieke akkoord in de weg staan, zullen ter verantwoording worden geroepen.
  • 3. 
    De EU prijst de werkzaamheden van, en spreekt opnieuw haar onverkorte steun uit voor, de Ondersteuningsmissie van de Verenigde Naties in Libië (UNSMIL) en de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN.
  • 4. 
    De EU verzoekt om de spoedige goedkeuring van het amendement van de grondwettelijke verklaring van 2011 en dringt er bij de presidentiële raad op aan om een regering van nationale eenheid te vormen, die door het huis van afgevaardigden moet worden goedgekeurd, zoals is bepaald in het politiek akkoord over Libië. De EU is ingenomen met het besluit tot instelling van een tijdelijk veiligheidscomité om de uitvoering van de in het politiek akkoord over Libië geformuleerde veiligheidsregelingen te faciliteren, en zij roept alle Libische actoren op dit comité te steunen en ermee samen te werken. De EU onderstreept dat dringend de laatste hand moet worden gelegd aan de veiligheidsregelingen voor Tripoli.
  • 5. 
    De EU veroordeelt met klem de recente terroristische aanslagen in Zliten en tegen de olie-installaties in Libië, net als alle pogingen om de stabilisatie van het land te dwarsbomen. Deze aanslagen en de groeiende aanwezigheid van Da'esh en andere extremistische groeperingen onderstrepen dat dringend uitvoering moet worden gegeven aan het politiek akkoord over Libië, en met name aan de vorming van een regering van nationale eenheid. Alleen op die manier kan Libië de weg naar vrede, stabiliteit en voorspoed inslaan en de dreigingen en uitdagingen voor Libië, waaronder terrorisme en mensenhandel, doeltreffend aanpakken zonder aan de eenheid te tornen. De EU staat klaar om Libië te steunen in de strijd tegen gewelddadig extremisme.
  • 6. 
    De EU en haar lidstaten herhalen vastbesloten te zijn Libië te steunen en de volledige uitvoering van het akkoord te begeleiden, in nauw partnerschap met de regering van nationale eenheid, zodra deze gevormd is. De EU beschikt over een pakket van onmiddellijke en aanzienlijke steun op verschillende gebieden, ten bedrage van 100 miljoen euro. De prioriteit zal gaan naar het uitvoeren van specifieke acties en het bepalen van het tempo daarvan, in nauwe coördinatie met de Libische autoriteiten, zoals de hoge vertegenwoordiger en de presidentiële raad hebben besproken in hun bijeenkomst op 8 januari 2016. De EU zal principieel hulp blijven bieden via humanitaire organisaties, alsmede steun op de korte termijn die rechtstreeks naar de hulpbehoevende Libische bevolking zal gaan. Verbeterde veiligheidsomstandigheden ter plaatse zouden deze hulpverstrekking ten goede komen. De EU is desgevraagd ook bereid de Libische autoriteiten steun te verlenen op het gebied van de hervorming van de veiligheidssector, met name door middel van opleiding en advies.
  • 7. 
    De EU vraagt aan alle partijen in Libië om humanitaire hulpverleners ongehinderde toegang te geven en voor hun veiligheid te zorgen, zodat het gemakkelijker wordt de burgerbevolking in nood bijstand te verlenen en te beschermen. De EU roept op tot verdere inspanningen om de verslechterende humanitaire situatie aan te pakken. In dit verband is de EU ingenomen met het plan voor humanitaire hulp van de VN.