Iran: Raad heft alle nucleair-gerelateerde economische en financiële EU-sancties op

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zaterdag 16 januari 2016.

Op 16 januari 2016 heeft de Raad alle nucleair-gerelateerde economische en financiële EU-sancties tegen Iran opgeheven. Dit volgt op de verificatie door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) op 16 januari 2016 dat Iran de overeengekomen nucleair-gerelateerde maatregelen - zoals uiteengezet in het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA) - heeft uitgevoerd.

Op 14 juli 2015 hadden China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, samen met de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, overeenstemming bereikt over het JCPOA, dat ten doel heeft het uitsluitend vreedzame karakter van het Iraanse nucleaire programma te garanderen en de volledige opheffing inhoudt van alle sancties van de VN-Veiligheidsraad alsmede van EU- en VS-sancties in verband met het Iraanse nucleaire programma. Daartoe diende eerst een reeks overeengekomen acties te worden uitgevoerd.

De Raad heeft op 18 oktober 2015 de wetgevingsbesluiten voor de opheffing van deze sancties aangenomen, na verificatie door het IAEA dat Iran zijn toezeggingen in het kader van het JCPOA is nagekomen.

Een beperkt aantal EU-sancties tegen Iran was reeds opgeschort nadat China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, samen met de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, een tussentijdse overeenkomst met Iran hadden bereikt; het gezamenlijk actieplan van 24 november 2013 voorzag in een aanpak om tot een alomvattende langetermijnoplossing voor de Iraanse nucleaire kwestie te komen. De opheffing van alle economische en financiële sancties die de EU in verband met het Iraanse nucleaire programma had genomen, komt in de plaats van deze beperkte verlichting van de sancties.