Koenders in voorzitterschapseditie Staat van de Unie: Europa op koers houden
Het Nederlands voorzitterschap i zal volop in de schijnwerpers staan in een tijd dat draagvlak voor Europese besluitvorming niet vanzelfsprekend is. Met de aanslagen in Frankrijk en de toestroom van mensen op de vlucht voor oorlog en onderdrukking ondergaat de Europese Unie i zware beproevingen. Daarnaast is het een tijd waarin veel mensen twijfelen aan de EU en vinden dat de EU zich niet op bijzaken maar op hoofdzaken moet richten. Dat schrijft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in de voorzitterschapseditie van de Staat van de Unie, waarin het kabinet een overzicht geeft van de belangrijkste thema’s die spelen tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap i.
Minister Bert Koenders i
Als aankomend voorzitter van de Raad voor de Europese Unie staat Nederland voor de belangrijke taak de EU te helpen tot gezamenlijke oplossingen te komen. ‘We zullen als voorzitter het komend half jaar een belangrijke rol moeten spelen om de EU op koers te houden.’
Minister Koenders stelt in de brief dat het zaak is het hoofd koel te houden en gezamenlijk te blijven optrekken. ‘De EU is gevestigd op de fundamentele waarden van vrijheid, democratie, rechtsstaat, gelijkheid en solidariteit. Mensen op de vlucht voor oorlog of vervolging zouden niet gedwongen moeten zijn hun lot in handen van mensensmokkelaars te moeten leggen,’ stelt minister Koenders. ‘Tegelijkertijd staat het vrij verkeer van personen onder druk. Ook zijn de lidstaten nog niet volledig uit het dal van de financieel-economische crisis geklommen en is de stijgende werkgelegenheid en het economisch herstel nog gering. Het creëren van duurzame groei, innovatie en banen blijft dan ook topprioriteit binnen de Unie.’
Verbinding is het sleutelwoord tijdens het Nederlandse voorzitterschap. Als voorzitter moet Nederland zich een betrouwbaar en efficiënt bemiddelaar tonen die compromissen smeedt tussen de 28 lidstaten van de Europese Unie, de Europese Commissie i en het Europees Parlement i.
Er is extra aandacht voor de integrale aanpak van migratie en internationale veiligheid nodig. Lidstaten hebben volgens het kabinet een gedeelde verantwoordelijkheid hun capaciteiten aan te wenden om het menselijk leed als gevolg van oorlog en armoede te helpen verzachten. De migratiecrisis brengt echter de verschillende mankementen aan het licht van de Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en recht en vraagt om actie. ‘De EU kan zich niet veroorloven zich terug te trekken. De crisis vraagt om een gezamenlijke aanpak om het door de Europese Commissie gepresenteerde migratiepakket met spoed uit te werken. De eerste stappen zijn al gezet, maar het is noodzaak noodzakelijk om daar op korte termijn op verder te bouwen,’ stelt minister Koenders.
Het gaat daarbij om het adresseren van de politieke- en economische grondoorzaken van migratie, de aanpak van mensensmokkel en grensbewaking, verbeterde opvang en bescherming in de regio en een toekomstperspectief voor vluchtelingen die terugkeren.
Het kabinet wil verder dat de EU zich op hoofdzaken richt en dat ze zich focust op wat belangrijk is voor haar burgers en bedrijven. Het kabinet kiest daarom voor de volgende beleidsprioriteiten: een integrale aanpak van migratie en internationale veiligheid; Europa als innovator en banenmotor; solide en toekomstbestendige Europese financiën en een robuuste Eurozone i; en een vooruitblikkend klimaat- en energiebeleid.
‘De Unie waarin 28 lidstaten zijn verenigd is niet perfect, maar biedt onmisbare instrumenten om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden,’ schrijft minister Koenders. ‘Het komend half jaar zal Nederland verbindend en voortvarend te werk gaan om te zorgen dat de Europese Unie helpt de grote zorgen van mensen weg te nemen.’