Uitreiking Sacharovprijs: "Raif Badawi was dapper genoeg om nee te zeggen tegen hun barbaarsheid"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2015, 15:19.

"Raif Badawi was dapper genoeg om zijn stem te verheffen en nee te zeggen tegen hun barbaarsheid. Daarom hebben ze hem gegeseld," zei Ensaf Haidar, de vrouw van de gevangen Saoedische mensenrechtenactivist, Raif Badawi, tijdens de uitreikingsceremonie van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2015 in zijn naam in Straatsburg op woensdag 16 december.

Badawi werd geëerd door het Parlement voor zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting en denken in Saoedi-Arabië. "Badawi is uitgegroeid tot een symbool en een bron van inspiratie voor iedereen die strijdt voor de grondrechten in de regio en daarbuiten," zei EP-voorzitter Martin Schulz i tijdens de ceremonie. "Ondanks de grote risico's, als blogger, heeft hij moedig getracht vrije gedachte bevorderen en heeft hij zijn recht op vrijheid van meningsuiting uitgeoefend door het vacuüm te vullen dat bestaat door het ontbreken van een vrije pers in zijn land."

De voorzitter van het Europees Parlement heeft Zijne Majesteit Koning Salman van Saoedi-Arabië opgeroepen de blogger onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.Hij drong er bij Saoedische autoriteiten op aan "om een einde te maken aan de systematische onderdrukking van vreedzame meningsuiting," verwijzend naar mensen zoals Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr en Ashraf Fayadh. Hij kreeg een warm applaus toen hij opriep tot de vrijlating van de ter dood veroordeelde Mohammed al-Nimr.

Hij herinnerde eraan dat het land werd gekozen in de VN-Mensenrechtenraad."Wij zijn bereid tot een dialoog over de mensenrechten," maar "geen terreur, geen onmenselijk strafrechterlijk systeem kan ons afhouden van de strijd voor mensenrechten. Geen veiligheidsargument, geen wapendeal of oliegeld zal ons afschrikken," zei Schulz.

Schulz verwelkomde de vertegenwoordigers van de Sacharovprijs 2015 finalisten, Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez die de Democratische Oppositie van Venezuela vertegenwoordigde en Olga Shorina, directeur van de Boris Nemtsov Foundation for Freedom in Duitsland.

"Raif Badawi is geen crimineel. Hij is een schrijver en een vrije denker"

"Vrij denkende Arabieren zijn het gewend om hun ideeën te verbergen," zei Ensaf Haidar namens haar man tijdens de ceremonie in Straatsburg. "Vrije en verlichte ideeën worden als godslasterlijk beschouwd in de door Arabische samenlevingen aangenomen ideologie, waarin elke vrije gedachte als decadent en als een afleiding van de ware weg wordt gezien."

"Raif is geen crimineel," zei ze. "Hij is een schrijver en een vrije denker: dat is alles. Raif Badawi ‘s misdaad is een vrije stem te zijn in een land dat niets anders accepteert dan één mening en één gedachte.” Haidar woont nu in ballingschap in Canada met hun drie kinderen."Hij is gewoon een denker die weigerde om deel uit te maken van de kudde die geestelijken volgt, die buiten de tijd leven en besturen door middel van onrechtvaardige en tirannieke wetten."

Haidar bedankte het Europees Parlement voor de prijs: "Toekenning van de Sacharovprijs aan Raif Badawi is historisch. Het is, mijnheer de Voorzitter, een daad van moed door u en door allen die voor Raif hebben gestemd."

Raif Badawi: gecensureerd, gevangen gezet, gegeseld, maar niet tot zwijgen gebracht

Badawi is een blogger en voorvechter voor de vrijheid van denken en meningsuiting uit Saoedi-Arabië. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, 1000 zweepslagen en een fikse boete voor het plaatsen van godslasterlijke commentaar en godslasterlijke online berichten op zijn website.

Internationaal protest en zorg over zijn gezondheid na zijn eerste reeks openbare zweepslagen in januari 2015, hebben tot nu toe verder geseling verhinderd maar hij zit nog steeds in de gevangenis. Hij was daarom niet in staat zijn om zijn prijs persoonlijk in ontvangst te nemen.

Helaas is dit niet een ongewoon voorval in de geschiedenis van de Sacharovprijs. Onder andere Aung San Suu Kyi, laureaat van de Sacharovprijs in 1990, was pas 23 jaar later in staat om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen.

Volg het debat op sociale media met de hashtag #FreeRaif.

REF. : 20151215STO07590