EP: EU en China moeten meer samenwerken om wereldwijde problemen aan te pakken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2015, 13:22.

De EU en China moeten meer gaan samenwerken op zaken als terrorisme, illegale immigratie, veiligheid, klimaatverandering en bestuur van internationale financiële markten, zo stelt het EP in een resolutie die woensdag is aangenomen. Het EP wil dat er gang wordt gemaakt in de onderhandelingen over een nieuwe partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst die gebaseerd moet zijn op vertrouwen, transparantie en respect voor mensenrechten.

In de resolutie van de hand van de Nederlandser Bas Belder i, verwelkomt het EP verwelkomt de veertigste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen de EU en China en stelt het dat met de EU-China top van 29 juni 2015 een signaal is afgegeven voor "nauwere politieke samenwerking die verder gaat dan alleen maar handelsrelaties en voor een gecoördineerde strategische aanpak om globale uitdagingen en bedreigingen aan te pakken".

Het EP maakt zich zorgen om de huidige financiële crisis in China en roept de lidstaten op meer gebruik te maken van de mogelijkheden die de groei van de Chinese economie de gedurende laatste twintig jaar heeft opgeleverd. Ook onderstrepen EP-leden het belang van het bilaterale investeringsakkoord waar nu over wordt onderhandeld en bereiden ze de weg voor een eerlijke behandeling van bedrijven in Europa en China. Bovendien wil het EP dat er meer uitwisselingen gaan plaatsvinden, zoals tussen studenten en specialisten.

Grote zorgen om mensenrechten.

Het EP onderkent de verslechterende mensenrechtensituatie in China, vooral waar het gaat om mensenrechtenactivisten, advocaten, bloggers, kritische academici en andere vertegenwoordigers uit de niet-gouvernementele sector. Het roept de Europese instellingen op aan de bel te trekken over de Wet voor buitenlandse NGO's en het wetsvoorstel over cybersecurity die de vrijheid van meningsuiting en vergadering verder inperken en die ook van invloed zijn op Europese bedrijven en instellingen in China. EP-leden veroordelen de voortdurende hard-line maatregelen tegen Tibet en de marginalisering van de Oeigoeren in de provincie Xinjiang.

Prioriteit voor het milieu

EP-leden hameren erop dat er dringend behoefte is aan milieubeschermende maatregelen in China, met name waar het gaat om lucht-, water- en grondvervuiling, en hoopt dat de Chinese autoriteiten de zorg voor het milieu als prioriteit zullen omarmen.

Procedure: Niet-wetgevende resolutie

REF. : 20151210IPR06858