EP wil toezicht op mogelijke bedreigingen rechtstaat in Hongarije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2015, 16:24.

De EU moet onmiddellijk gaan toezien op bedreigingen van de democratie, rechtstaat en grondrechten in Hongarije, zo stelt het Europees Parlement i in een resolutie die woensdag is aangenomen. De Europese Commissie i moet beoordelen of de optelsom van doorgevoerde regeringsmaatregelen in het land heeft geleid tot een systematische verslechtering die - zonder ingrijpen -vergelijkbare ontwikkelingen in andere lidstaten teweeg kan brengen.

De resolutie - aangenomen met 327 stemmen voor, 293 tegen en 61 onthoudingen - herhaalt de oproep van het EP aan de Commissie om onmiddellijk diepgaand te controleren hoe het gesteld is met de democratie, rechtstaat en grondrechten in Hongarije. Dit zou moten gebeuren op basis van het "rechtstatelijke toetsingskader"; een instrument op basis waarvan de Commissie opkomende systematische bedreigingen van de rechtstaat in een lidstaat kan aanpakken.

Kijk naar de optelsom

In de resolutie bekritiseert het EP de beoordeling van de ontwikkelingen in Hongarije die de Commissie op 2 december presenteerde. Die is - zo vindt het EP - "voornamelijk gericht op marginale, technische onderdelen van wetgeving zonder trends, patronen en de optelsom van het effect van individuele maatregelen in ogenschouw te nemen".

Bedreigingen van de rechtstaat

Recente Hongaarse maatregelen maken het voor asielzoekers extreem moeilijk om aanspraak te maken op internationale bescherming. De regels "criminaliseren vluchtelingen, migranten en asielzoekers op niet te rechtvaardigen wijze en de overheid gebruikt xenofobe retoriek waarin migranten worden verbonden met sociale problemen en veiligheidsrisico's", zo stelt de tekst.

EP-leden wijzen erop dat de recente maatregelen voortbouwen op eerder gezette stappen die bijdragen aan een systematische verslechtering van de rechtstaat en grondrechten, waar onder:

  • de vrijheid van meningsuiting, inclusief academische vrijheid
  • mensenrechten van asielzoekers, vluchtelingen en migranten
  • beperkingen en obstructies van de activiteiten van niet-gouvernementele organisaties
  • rechten van minderheden, inclusief zigeuners, joden en LGBTI
  • het functioneren van het grondwettelijke systeem
  • de onafhankelijkheid van de rechtspraak
  • veel verontrustende beschuldigingen van corruptie en belangenverstrengeling.

Besmettingsgevaar

Het EP waarschuwt dat wanneer de EU niet bij machte is actie tegen Hongarije te ondernemen, het gevaar ontstaat dat in andere lidstaten soortgelijke ontwikkelingen opspelen.

Procedure: niet-wetgevende resolutie

REF. : 20151210IPR06854